A cikk elolvasása: 5 perc

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

A nappaliba kényelmes, puha, barátságos szőnyeget válasszunk.

Nagyberuházástól a családi otthonokig

Nagyon sokan gondolják azt, hogy a belsőépítész és a lakberendező tulajdonképpen ugyanazt a tevékenységet takarja. Amikor az interneten beütjük ezt a két fogalmat, jó pár oldalt találunk, amely igyekszik röviden elmagyarázni a különbséget. 

Erre mostanában azért van szükség, mert a belsőépítészek, akik leginkább a nagy építkezési projektekben teszik hozzá a maguk tudását, az utóbbi időben a magánházas építkezéseknél is felbukkantak. A nagyon gazdag emberek házainak építése sokkal inkább hasonlít egy nagyberuházáshoz, mint egy közönséges házépítéshez. 

A lakberendező a családi otthonok stílusának megteremtéséhez ért, ezért a két szakma nagyon sokáig nem találkozott egymással a területen.

A belsőépítész és a lakberendező tanulmányai

Noha a két tevékenységi terület között akadhatnak átfedések, de már csak a tanulmányok is jelzik, hogy egészen mást kell tudnia a belsőépítésznek, mint a lakberendezőnek. A belsőépítésznek egyetemi tanulmányokat kell folytatnia, majd további kétéves tanulással szerezheti meg a szakdiplomát. Ezzel szemben lakberendezőnek mondhatja magát az, aki az érettségi után végez el egy szakmai tanfolyamot.  

A belsőépítésznek tehát szüksége van mérnöki tudásra, különösen a statikához és a gépészethez kell értenie, míg a lakberendezőnek ilyesmivel nem kell foglalkoznia, mert nem fogja a rendelkezésére álló teret megváltoztatni, falakat bontani stb.  

A belsőépítész valójában mérnök.

A belsőépítész valójában mérnök

A belsőépítész a funkcionalitás oldaláról közelít az épületekhez. Amennyiben egy épületben a belső terek az adott célra nem alkalmasak, akkor azt áttervezi, falakat bont vagy helyez át. Ehhez szükséges a statikai ismeret. Mindez egyértelműsíti, hogy mérnöki tevékenységet végez elsősorban. 

Ugyanez a helyzet a gépészettel is, hiszen a falak elmozgatása egészen biztosan változtatásokat igényel a vezetékek és a csőhálózat elhelyezésében is, de még az is előfordulhat, hogy a funkcionalitás miatt nagyobb kapacitásokra van szükség mondjuk az áramellátás terén.

Mindezek mellett a belsőépítésznek a stílusokban is jártasnak kell lennie, és ismernie kell a legújabb építkezési és dizájn trendeket is. Itt van az a pont, ahol megtaláljuk az egyik átfedést, ami miatt sokan keverik a két tevékenység fogalmát. 

Amikor egy fajsúlyos épületet szeretne magának a nagymegrendelő, azaz a beruházó, akkor tulajdonképpen egy tervezői stábot kell felállítani. Ebben a csapatban együtt kell működnie a főépítésznek, a belsőépítésznek, a kivitelezőnek és a végső fázisban színrelépő lakberendezőnek. A nagy költségvetésű projekteknél manapság már ilyen stábok összehangolt munkája során jön létre a végeredmény, amely az adott városrész, terület arculatára is rá fogja nyomni a bélyegét.     

A jó belsőépítésznek a mérnöki munka mellett más fontos ismeretekre is szüksége lesz. Mivel a belső terek és az ott felhasznált anyagok között szoros a kapcsolat, ezért elengedhetetlen az anyagismereti tudás, sőt ezeknek az anyagoknak a beszerzési forrását is ismernie kell. Mindezek némi átfedést mutatnak a lakberendezővel, de a megrendelés volumene azért jelentős különbséget takar. Míg a lakberendező nagyjából 60-150 négyzetméteren dolgozik, a belsőépítésznél ezek bőven lehetnek ezres számok. A számok pedig a beszerzés forrásaira is hatással vannak.   

A belsőépítész látja mindezek mellett a beruházás költségeit, felügyeli és tisztában van azokkal a műszaki előírásokkal, amelyek mentén átalakításokat végezhet az adott épületben. 

A belsőépítész látja a beruházás költségeit, felügyeli és tisztában van azokkal a műszaki előírásokkal, amelyek mentén átalakításokat végezhet az adott épületben.

Mi jellemzi a jó lakberendezőt?  

A lakberendezők tevékenységét sokkal jobban átlátja az is, aki még sohasem kötött szerződést egyetlen ilyen szakemberrel sem. 

A lakberendező nem fogja átmozgatni a lakás falait, nem végez generáltervezést a gépészeti területen sem. Nem kell a statikával foglalkoznia, koncentrálhat a stílusra, azaz az adott lakás enteriőrjének megteremtéséért felelős. Persz, előfordulhat, hogy kisebb átalakításokra szükség lehet a lakásban, például az elektromos- vagy vízkiállások tekintetében, talán még egy kisebb, statikai egységet nem érintő bontást is javasolhat.     

A rendszerváltás előtt ez a szakma nem igazán volt jelen a magyar emberek életében, mindenki a maga módján rendezte be a lakását, ahogy az ízlése, a pénztárcája és a piaci kínálat azt lehetővé tette. Amikor az igényes, lakáskultúrával foglalkozó magazinok megjelentek, a piaci kínálat kibővült és megjelent egy vagyonos vagy igényes réteg, akkor jött el a lakberendezők kora is. 

A lakberendezőnek tisztában kell lenni a legfontosabb stílusokkal és a mindenkori trendekkel. Nála sem elhanyagolható az anyagismeret, és ismerni kell a megfelelő beszerzési forrásokat. A burkolatoktól a nyílászárókon át a teljes bútorzat és kiegészítők megálmodásáig igen komplex a feladata, amelyhez alapvetően kitűnő ízlésre van szüksége.     

A lakberendező az adott lakás enteriőrjének megteremtéséért felelős.

A lakberendező karrier buktatói

Lakberendezői képesítést a belsőépítész diplomához képest sokkal könnyebben és gyorsabban szerezhetünk be. Arra gondolhatnánk, hogy ez a szakmai út legnehezebb fázisa, pedig ez nem így van. 

Nagyon sokan szerzik meg a bizonyítványt a tevékenységhez, de a piacon megjelenni és ismertté válni sokkal nagyobb kihívást jelent. Csúnyán fogalmazva Dunát lehet rekeszteni a lakberendező honlapokból, és már ennek a tengerében is el lehet veszni. Az idő tényező is nagyon számít, hiszen akik korábban kezdték a szakmát, azoknak egy kiterjedt klientúrájuk van. Márpedig egy praxishoz nagyon szorgalmas, hosszadalmas és fáradságos út vezet. 

A kitartás és a szorgalom mellett arra is szükség lesz, hogy a lakberendező kialakítson egy saját, csak rá jellemző kézjegyet, amely a munkáiban azonnal érzékelhető. Amennyien nem alakít ki egyedi vonásokat, akkor nagyon nehéz lesz kitűnnie a tömegből.  

Prezentáció és kommunikáció

Mind a belsőépítész, mind a lakberendező esetében igaz, hogy látványos prezentáció és kiváló kommunikáció nélkül nem fog hasítani a piacon. Az emberek számára a vizuális élmény rendkívül fontos, azt részletes magyarázatokkal nem lehet kiváltani. Ugyanehhez jön még a látványelemekhez fűzött figyelemre méltó előadás is. 

A látványterv bemutatása még csak az első, bár igen fontos lépés lesz az ügyfelek megszerzésében. Mindkét szakmára elmondható, hogy rendszeres, elmélyült és hosszú távú kapcsolatot kell tartania az adott megrendelővel és nagyon oda kell figyelni az igényekre. Mindemellett a megbeszéléseken finoman terelni is kell az ügyfelet az optimális megoldások felé, elvégre azért fizeti a szakembert, hogy az tanácsokat adjon. 

A fentieknek a fényében kijelenthető, hogy a két szakmában a jó ügyfélkezelés döntő tényező lesz a szakmai hozzáértés mellett, ugyanakkor talán már az is világos, hogy melyek a főbb különbségek a két szakma között.    

Mind a belsőépítész, mind a lakberendező esetében igaz, hogy látványos prezentáció és kiváló kommunikáció nélkül nem fog hasítani a piacon.

nyito-lefele-nyil-bibor