A cikk elolvasása: 5 perc

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

Amikor mi alakítjuk ki lakásunk környezetét

Lakás vagy házfelújítás kapcsán a tulajdonosok egy része nemcsak a tervezés és finanszírozás területén szeretne aktív lenni, hanem – ahol csak lehetséges – be kíván kapcsolódni magába a felújítási munkálatba is.

Általában a festés az a munkafolyamat, amelyet némi utánajárást követően megkockáztatnak a tulajdonosok. Vannak azonban olyan ezermester vagy kalandos típusú emberek, akik szeretnének ennél is tovább merészkedni. A saját kezű munkafázisok közül talán a laminált padló lefektetését tudom jó szívvel ajánlani. Az első laminált padló fektetése szép kihívás lesz, de az eredmény annyira látványos, hogy a következő ilyen feladatra akár önként is jelentkezni fog az, aki egyszer már kipróbálta magát ezen a területen.

Lássunk neki a tervezésnek

Lássuk először is, hogy milyen eszközökre lesz szükségünk, ha fejest ugrunk a feladatba! Először is ki kell választanunk a megfelelő laminált padlót és a hozzá illő szegőléceket. A választék olyan hatalmas, hogy csak a pénztárcánk és a fantáziánk szab határt a lehetőségeknek. Okos dolog lesz konzultálni a vásárlás előtt a Bíborház Kft. szakembereivel, hogy az ideális döntést tudjuk meghozni. Mielőtt bevásárolnánk, mérjük fel, hogy mekkora felületet akarunk leborítani, így nem esünk abba a hibába, hogy elfogynak a darabok, mielőtt a teljes felületet beborítottuk volna. Érdemes egy kicsit több anyaggal tervezni, jobb, ha felesleg marad.

https://en.wikipedia.org/wiki/Laminate_flooring

Szükségünk lesz a munkához dekopír fűrészre, ragasztóra, ceruzára, derékszögre, gumikalapácsra, ékekre, ütőfára és vonóvasra. Ezeket az eszközöket gyakorlatilag ott is megvehetjük, ahol a laminált parkettánkat vásároltuk.

A munka előtt a laminált padlót 48-68 órára helyezzük el abban a helyiségben, ahol majd a funkcióját betölti. Ilyenkor a szoba hőmérsékletének minimum 18-22 foknak, a maximális páratartalomnak pedig 40-60 százalékosnak kell lennie.

Nagyon fontos, hogy az aljzat, ahová a padló majd felfekszik, teljesen sík és sima legyen. A laminált padlót le lehet rakni kőre, vagy korábbi parkettára is, igaz, ezzel megnöveljük a járószint magasságát. Ekkor a helyiség ajtajának alját egészen biztosan fel kell gyalulni erre a méretre, különben az ajtó akadni és súrlódni fog. Padlószőnyegre is lefektethető a laminált padló, bár abban megoszlanak a vélemények, hogy ez az aljzat megfelelő-e. Vannak, akik egészségügyi szempontok alapján nem ajánlják, mások a jó hang és hőszigetelésre apellálnak, valamint a ruganyosabb aljzat kellemességére.

Néhány praktika

Mielőtt azonban hozzálátnánk az elemek összepattintásához, le kell fektetnünk a pára- és hangzáró réteget. A párazáróra azért van szükség, hogy a laminált padlót megvédje a diffúziós nedvességtől. Húzzuk a fóliát 5 centiméter magasra a széleken, az illesztéseknél nagyjából 20-25 centiméteres átfedésekkel dolgozzunk, majd rögzítsük le a fóliát ragasztószalaggal.

A habfólia segít megszűrni a zajokat, és kitűnően használható szigetelésre is. Rögzítsük a lerakott csíkokat ragasztószalag segítségével. Mindig csak annyi habfóliát rakjunk le, amennyi laminált padlót lerakunk egyszerre. Ha lerakjuk az egészet, akkor számolnunk kell azzal, hogy felpúposodik munka közben.

Kivitelezés

Jöhet végre az érdemi művelet! A szakemberek azt tanácsolják, hogy a parkettázást általában a fény fő beesési irányával párhuzamosan kezdjük meg. Amennyiben az adott helyiség hosszában 10 métert, szélességében 8 métert meghaladja, úgy dilatációt, azaz hőtágulási hézagot kell beiktatni.

Csináld magad! A laminált padló lefektetése

Forrás: https://en.wikipedia.org/wiki/Laminate_flooring

A laminált padlót úsztatva kell lefektetni, ami azt jelenti, hogy az aljzathoz nem ragasztjuk oda, illetve nem érintkezhet a fallal, ajtókerettel, küszöbbel, beépített szekrénnyel, fűtéscsövekkel, oszlopokkal, egyéb burkolatokkal. A faltól 7-10 milliméter széles sávban tágulási fugára van szüksége a laminált padlónak, hogy ki tudjon tágulni megfelelően, és össze tudjon szűkülni. Ehhez megfelelő méretű távtartót érdemes használnunk.

Csináld magad! A laminált padló lefektetése

Forrás: https://en.wikipedia.org/wiki/Laminate_flooring

A következő elemet illesszük a lerakott elemhez, és nyomjuk össze őket könnyedén. A laminált padlóhoz illő ütőfával és egy gumikalapáccsal zárjuk a fugát. Így haladjunk tovább az első sor végéig. Szögvonalzó segítségével jelöljük be a záró elem hosszát, majd vágjuk le dekopir fűrész segítésével. Illesszük a helyére, majd egy vonóvas segítségével zárjuk a fugát.  A következő sort kezdjük azzal az elemmel, amelyből levágtuk a végét. Így haladjunk sorról sorra. Soha se használjunk nagy erőt, ne feszegessük az egyes elemeket!

Csináld magad! A laminált padló lefektetése

Forrás: https://en.wikipedia.org/wiki/Laminate_flooring

Végezetül jöhetnek a szegőlécek. A lábazati szegőléceket soha ne kössünk össze a laminált padlóval, mivel könnyedén megsérthetjük a padlót. A lécek végeit vágjuk be 45 fokban, így könnyedén illeszkednek majd egymáshoz a sarkoknál. Vehetünk sarokelemet is, amit csak rá kell helyeznünk a lécek végeire. A szegőlécet ragaszthatjuk is, vagy vehetünk felfúrható elemet, ami kimondottan a szegélyhez való. Ez utóbbi azért praktikus, mert a teljes padlózatot felszedhetjük később a lecsavarozható szegélyléccel együtt, s bárhol újra rakhatjuk. A ragasztásos megoldásnál új telepítéskor új szegőléceket kell majd beszereznünk.

Csináld magad! A laminált padló lefektetése

Forrás: https://www.flickr.com/photos/wwarby/5817610153

Készen is vagyunk! A szoba megrendítően szép és elegáns takarót kapott. Most már csak arra kell ügyelnünk, hogy a padlónk élettartamát a lehető leghosszabbra megnöveljük. Ennek érdekében a bútorok éles lábazatát ragasszuk le felületet védő filccel. Takarításhoz sose használjunk bő vizet, erősen maró tisztítószereket, és ügyeljünk arra is, hogy porszívónk görgője ne legyen nagy és kemény, ellenkező esetben a takarítás csíkokat húzhat új parkettánk felületébe.

nyito-lefele-nyil-bibor