A cikk elolvasása: 4 perc

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

A hosszú életű ajtó titka

Mai cikkemben ismét a nyílászárókkal fogok foglalkozni, ám most egy olyan területet veszek górcső alá, amely nem a lakberendezés, az esztétika, vagy biztonság felől közelíti meg a témát, hanem a praktikum oldaláról. Egészen pontosan a nyílászárók tisztítására, karbantartására fókuszálok. Legyen bármilyen szép és remek egy beltéri vagy biztonsági ajtó, s kapjunk hozzá többéves garanciát, ha nem figyelünk oda a helyes, rendszeres karbantartásra, élettartamuk biztosan rövidebb lesz a kívánatosnál.

Okos karbantartás

A Bíborház Kft. termékei igen magas színvonalat testesítenek meg, de még a legjobb beltéri ajtók esetében is szükséges a karbantartás. A mozgó vasalatokat, csúszó alkatrészeket évente egyszer érdemes vékony szilikon anyaggal, olajjal bekenni. Ezzel elkerülhetjük a kellemetlen nyikorgó hangot, amelyet egy idő után az elhanyagolt fém alkatrészek a súrlódási kopás miatt kiadnak. Ha már úgyis a zárszerkezetnél járunk, okos dolog felülvizsgálni a csavarokat, s amelyik kissé fellazult, azt határozottan, de nagy odafigyeléssel utána kell húzni. A légzáró tömítésekhez ugyancsak a szilikon olajat ajánlom.

Még a legjobb beltéri ajtók esetében is szükséges a karbantartás.

A nyílászárók nagy ellensége a víz, és kis testvére a pára. Ügyeljünk arra, hogy az ajtónkat ne érje víz! Ennek okán kerüljük a tok aljának bő vízzel való áztatását is, nehogy az anyag és a fólia felpuhuljon, amely óhatatlanul vetemedéshez vezet. Az ajtó felületét karcmentes, száraz és puha ruhával töröljük tisztára.  Kisebb felületi sérülések esetén bútorviasszal, vagy filccel végezzük el a javítást.

Milyen gondoskodást igénylenek a különböző anyagok?

A bejárati ajtók esetében a fából készült darabok igénylik a legnagyobb odafigyelést. Már a beépítésnél ügyelnünk kell arra, hogy ne folyjanak kőműves munkák az ajtónk közelében, mert a felületet megsértheti egy lepattanó tégladarab. Bölcsen tesszük, ha csak a festést követően kezdjük meg a beépítést, mert az ajtó felületére csapódó festéket csak nagy gonddal lehet úgy eltávolítani, hogy közben a felületet meg ne sértsük.

Védőfóliával, leragasztással védhetjük meg az ajtót a fizikai sérülésektől, de ragasztót is olyat válasszunk, amely nem oldja meg a kezelt felületet. Általában az akril felületekre is alkalmas ragasztószalagot kell választani. Az ajtó üvegfelületeit nagyon kíméletesen tisztítsuk meg. Erre a felületre elsősorban por telepedik, így egy puha, száraz rongy is megteszi tisztító eszköz gyanánt. Az üvegre ragasztott öntapadó címkéket is mielőbb takarítsuk el, mert a napsugárzás hatására erősebben odatapadnak, illetve matt felület keletkezhet mögöttük.

Még a legjobb beltéri ajtók esetében is szükséges a karbantartás.

Az ajtóüveg szilikonos tömítéseinek tökéletes megszilárdulásához legalább egy hónap szükséges, ezért annak tisztítását hagyjuk az utánra, s akkor se gyakoroljunk nagy nyomást a tömítésre.

A fa ajtók esetében ajánlatos a fokozott védelem, ezért ne használjunk semmilyen kemény tárgyat a kitámasztáshoz. Amennyiben az ajtó nyitáskor hozzáérhet egy kemény tárgyhoz, falhoz, feltétlenül használjunk félgömb alakú falra ragasztható ütközőt. Ellenkező esetben az adott részen nagyon hamar kopásos sérülés lép fel. A fa ajtók kényesek a csapkodásra, ezért szeles időben semmiképpen se tartsuk nyitva azt. Igyekezzünk megóvni az ajtó mechanikáját, ajtó pántot attól, hogy a szélső állapotot elérje. Mivel az ajtószárnyak és pántok az ajtó súlyához vannak méretezve, semmivel se terheljük a nyílászárónkat, mert könnyen elállítódhat. Nyilván nem okozna nagy örömöt a réseken betörő hideg. Amennyiben macskát tartunk, jobb ha, lemondunk a fa nyílászáróról, mert az állat nagy előszeretettel hegyezi a karmait rajta.

A műanyag és acél profilok esetében az állagmegóvás sokkal egyszerűbb lesz. A műanyag ajtó, illetve ablakprofilokat sima felületük miatt könnyen lehet tisztítani. Az általános szennyeződések (por, eső okozta bepiszkolódás) a kereskedelemben kapható öblítő szerekkel és langyos vízzel könnyedén lemoshatók. A durva szemcséket tartalmazó súroló hatású tisztítószerek valamint a durva súrolóeszközök használatát kerülni kell, mivel ezek a felületet felsérthetik. Tilos agresszív hatású vegyszerek alkalmazása (nitrohigító, benzin), mert helyrehozhatatlan károsodásokat idézhetnek elő a profilok felületén!

Műanyag bejárati ajtók raktárról

A vasalatokat mindkét típusnál (műanyag, acél) érdemes évente egyszer ellenőrizni, és megolajozni. A tömítéseket glicerinnel vagy más gumiápoló szerrel kell bevonni. Ellenőrizni kell a tok és szárny vízelvezető nyílásait, szükség esetén ki kell tisztítani azokat.

Ha a fenti tanácsokat jó szívvel megfogadjuk, és rendszeresen ápoljuk lakásunk, házunk ajtait-ablakait, úgy azok akár a garanciális időn jóval túl is betölthetik hivatásukat.

nyito-lefele-nyil-bibor