A cikk elolvasása: 3 perc Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

Megjelenése óta sokan számolgatják, jó-e nekik a CSOK vagy sem – és ahogy egyre többen élnek vele, úgy derül ki egyre több emberről, hogy rosszul döntött. Ha Ön is sokat rágódott már a kérdésen, ne tegye tovább: bemutatjuk, mikor érdemes belevágnia – és mikor nem.

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény megjelenése óta valósággal felrobbant az ingatlanpiac, sokakban pedig kialakult az a nézet, hogy így sok millió forintot ingyen kapnak kézhez, mindössze néhány feltételt kell teljesíteni hozzá.
Ebbe a néhány „feltételbe” viszont a gyerekek is beleszámítanak, a helyzet tehát korántsem olyan egyértelmű – ezt a kérdést nem lehet úgy kezelni, mint egy „egyszerű” hitelfelvételt.
Fontos, hogy alaposan gondolja át az életét, a CSOK-kal ugyanis csak az járhat jól, akinek vannak jövőbeli tervei és nagyjából tisztában van azzal, hány gyereket szeretne, és mit akar kezdeni magával a következő évtizedekben. Több millió forintot még most sem adnak az ember két szép szeméért.

nyito-lefele-nyil-bibor

Néhány kérdést érdemes megfontolnia, amelyek segítenek eldönteni, hogy Önnek megéri-e a CSOK:

  1. Érvényes-e egyáltalán Önre a CSOK?

Bár a CSOK feltételei évről évre hajlamosak változni (általában bővülnek vagy a megváltozott feltételekhez alkalmazkodnak), a kedvezmény alapvetően a fiatalabb házastársaknak, élettársaknak és egyedülállóknak szól. A szabály azonban meglehetősen laza: legalább az egyik félnek 40 éve alattinak kell lennie, a személyi feltételek viszont változhatnak, ezért ennek mindenképpen érdemes utánanéznie.

Fontosak a különböző igazolások, például a társadalombiztosítási (OEP) feltétel: 180 nap folyamatos biztosításra van szükség, ez azonban nemcsak munkaviszonnyal lehetséges, hanem például akkor is, ha Ön például még felsőoktatásban tanul.

Ezen túl természetesen egyik félnek sem lehet adótartozása a NAV felé

  1. Ki minősül gyereknek?

Abszurd kérdés, de abszolút jogos, hiszen a CSOK összegét a gyerekek száma is meghatározza. A CSOK-ot akkor veheti igénybe, ha az Önnel egy háztartásban élő, Ön által eltartott vér szerinti vagy örökbefogadott gyereke van, fiatal házasoknál a vállalt gyerekek száma pedig maximum 3főig számít bele.
Már a magzat is gyermeknek minősül, és a gyerek gyerek is marad egészen 20 éves koráig, amennyiben Ön tartja el, vagy 25 éves koráig, ha felsőoktatásban tanul.

  1. Mennyi pénzt vehet fel?

A CSOK-kal kapcsolatban a legfontosabb kérdés természetesen az: mennyi pénzhez juthatunk így? A rövid válasz az, hogy sokhoz, de fontos észben tartania, hogy az akár 10 milliós kedvezményhez és azzal együtt felvett, ugyanilyen összegű, kedvező kamatozású hitelhez komoly feltételek kellenek.

Ha például nem akar, vagy nem tud annyi gyereket vállalni, amennyit elsőre gondolt, akkor baj van, hiszen vissza kell fizetni a támogatás összegét. A válás már nem befolyásol ennyire durván: ez ugyanis csak akkor fontos, ha a közösen, CSOK segítségével vásárolt ingatlant is el akarják adni.

  1. Használt és új lakásra is fel lehet venni?

Igen, és új lakás vásárlásakor az összeg természetesen magasabb, de (Budapesten) 35 millió forintos felső plafon van. (De ne lepődjön meg, ha ezt – az ingatlanárak emelkedése miatt – változtatni fogják).

Itt természetesen nem cél, hogy minden feltételt felsoroljunk, hiszen ahhoz 10 cikk is kevés lenne, a néhány legfontosabb gondolattal inkább arra sarkaljuk Önt, hogy átgondolja: biztosan Önnek való-e a CSOK.
A nagy pénzzel ugyanis nagy felelősség is jár, hiszen évtizedekre kell elköteleződnie (nem csak a hitel köti le az embert, hanem az 1-2-3 gyerek felnevelése is hosszú távú projekt!). Ha nem látja világosan a jövőjét, bölcsebb, ha nem vág bele, mert ezzel is nagyot lehet bukni.

A CSOK alapvetően olyan pároknak kedvező, akik egyébként is kiszámítható, többé-kevésbé jól tervezett életben és több gyerekben gondolkodnak, és évekig, évtizedekig nem tervezik a költözést. Ha tehát CSOK-ja van, nem dönthet úgy, hogy feldobja az egészet, és régi álmát megvalósítva egy szép áprilisi napon a családjával együtt Hawaii-ra költözik bármixernek.

Furcsán hangozhat, de kijelenthető: az, hogy a CSOK megéri-e valakinek, alapvetően az illető személyiségétől és a párkapcsolatának minőségétől, tartósságától függ. Amennyiben Ön fontolva haladó, évtizedes tervekben gondolkodik, hűséges típus és szereti a gyerekeket, a CSOK élete legjobb döntése lesz, ellenkező esetben viszont akár a legnagyobb bukást is jelentheti.

nyito-lefele-nyil-bibor