A cikk elolvasása: 6 perc

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

Bőrbútorok.

Bőr, mint luxustermék

Meghatározó trendnek mondható a természetes anyagok használata a lakberendezésben, ennélfogva azok a stílusok a legkedveltebbek, amelyekben ezek az anyagok játsszák a főszerepet. A természetes bőr mindig is fontos anyagnak számított, és a bútorok esetében még az sem eshet meg velünk, mint a bőrruhákkal, amelyet a progresszív állatvédők festékkel szoktak leönteni.

Az állati bőrök az emberiség történetében már az őskortól számítva fontos szerephez jutottak. Őseink ruhaként viselték és a fekhelyüket tették általuk kényelmessé. A bőr akkor sem ment ki a divatból, amikor a szövés-fonás segítségével textíliákat tudott az ember készíteni. A vastag bőrruhák még nagyon sokáig a katonák páncéljaként funkcionáltak. 

Az állati bőrök arra is tökéletesek, hogy bútorainkat befedjük vele. A bőrbútorok a pihenés magas fokát nyújtották már az ókorban is. A régi görögök és egyiptomiak nagyon kedvelték a kényelmes bőr ülő- és fekvőbútorokat. Ez a kiváltság persze a leggazdagabbaknak jutott. Manapság is a bőrből készült kanapék, fotelok jelentik az ülőgarnitúrák csúcsát, és az áruk is jelzi ezt a kategóriát. A természetes bőr ma is luxusterméknek számít.

Mi okozza a természetes bőrök magas árát?

A bőrbútorokhoz a nagy számban tenyésztett állatokból nyerik az alapanyagot, azaz marhából, sertésből és bivalyból. A nagyon kedvelt krokodil- és struccbőrt is olyan tenyész telepekről szerzik be, ahol ezeket az állatokat e célból tartják. 

A bőr mindig is drága termék volt, és ez a mai napig sem változott. A marhabőr ára 4-5-szöröse a műbőrének. Ennek egyik oka, hogy az állati bőr nem áll olyan nagy mennyiségben rendelkezésre, mint a textíliák vagy a műanyagok. Emeli az árat az is, hogy a feldolgozás során sokkal több hulladékanyag keletkezik, és a munka is sokkal lassabban halad vele. 

A bőrt sokkal lassabban és óvatosabban viszik fel a bútorkeretre, és a megnövekedett munkaóra árdrágító tényező. A bőrök speciális kezelése ugyancsak emeli a bőrtermékek árát.  

A bőrbútorokhoz a nagy számban tenyésztett állatokból nyerik az alapanyagot.

Bőrfeldolgozás és bőrtípusok

A bőrt a feldolgozás során két részre osztják. A nagyobb terhelésű területekre az úgynevezett színbőrt rakják föl, amelyhez az állat hátoldali részét használják fel. A hasítékbőrt olyan területekre teszik fel, amelyek kisebbek vagy alacsony lesz a terhelésük. A kanapék esetén ez a hátoldalt jelenti, amelyet a falnak fordítunk, és egyáltalán nem terheljük.

A bőr feldolgozásának alapvető anyaga az anilin, amely az aminok csoportjába tartozó, nitrogéntartalmú aromás szerves vegyület. Ez az anyag puhítja meg az egyébként sprőd bőrt, és változtatja kellemes tapintásúvá. Az így kezelt bőr még a többi típushoz képest is sokkal drágább. 

Az anilinnal kezelt bőr, noha puha, nagyon sérülékeny is, ezért a legtöbb bőrt egyfajta védőeljárással teszik kopásállóvá. A védő réteg a foltoktól és a kopástól védi a bőrt. A csak anilinnal kezelt bőrből a foltokat semmivel sem lehet eltávolítani, míg a védőfelület a gyengébb szennyeződésektől megóvja az anyagot. 

Viszonylag gyakran találkozhatunk a boltokban az úgynevezett pigmentált bőrrel. Ezekből a bőrökből könnyebb a foltokat eltávolítani, sokkal kevésbé kopik. A pigmentek színezőanyagot tartalmaznak, amelyek meghatározzák a bőr színét. Rendszerint ilyen pigmentált bőrből készítik a színes bőrbútorokat. A pigmentek fényesebbé teszik a bőrt. 

A bútorokhoz már nem használható a nubuck bőr, mivel ez az egyik leglágyabb bőrfajta. A lágyságot az anilin bőr csiszolásával érik el. Tapintása kellemesen bársonyos. Rendszerint elegáns kesztyűket készítenek belőle, olykor puha cipők anyaga is lehet.

Az olajos bőrnek mondott Pull Up bőr valóban olajos kezelésen megy át, miután kinyújtják. Az ilyen bőrön a használat során egyfajta zsírpatina képződik, mégpedig a nyújtások, gyűrődések mentén. Ez a patina világosabbá teszi a bőrnek ezen részeit. Amikor kopott hatású bőrökből készítenek széket, fotelt vagy kanapét, ezt az olajos bőrt dolgozzák fel.      

A fotel kiválasztásánál fontos a méret és a minőség is.

Különleges eljárások    

A bőrfeldolgozásnak számos technikája van, ezek között akad egy-kettő, amit speciálisnak mondhatunk. Az antikolást a stílbútorok esetén vetik be. Ilyenkor az anilinnal kezelt bőrre két színt visznek fel, amelyet egymásra kennek. Az így preparált bőr a klasszikus garnitúrák esetében játszik főszerepet. 

Találkozhatunk olyan bőrrel, amelyben minta látható. Ezt az egyre népszerűbbé váló típust dombornyomással állítják elő. A bőrt ilyenkor nagy nyomásnak és magas hőmérsékletnek teszik ki, melynek során annyira felpuhul, hogy egy fagörgőbe vésett mintázatot könnyedén fel tud venni. A gyakorlat általában az, hogy geometrikus vagy virágmintázat kerül a bőrbe, mert ezek illenek a természetes bőrhöz, de gyakorlatilag bármilyen mintát bele lehet nyomni az anyagba. 

A bőrbútorok ápolása     

A bőrbútorok nagyon szépek és nagyon kényelemesek, de sajnos nagyon kényesek is. Mivel természetes anyagról van szó, ezért nagyon érzékeny a melegre és a napsugárzásra. A bőrbútorokat kellő távolságra kell tenni a radiátoroktól és attól az ablaktól, amelyen át rendszeres és erős UV-sugárzás érheti a bőrt. Amennyiben az említett hatásokkal szemben nem védekezünk, a bőr fakulni, illetve foltosodni kezd. Ezek visszafordíthatatlan folyamatok, s nem lehet a korábbi állapotot visszaállítani. 

A bőrbútorok rendszeres ápolást igényelnek, amelyet nagyjából 9-12 havonta célszerű megismételni. A bőrbútorokhoz a háztartási boltokban megfelelő ápolószereket lehet vásárolni, amelyek az adott típushoz tökéletesen megfelelnek és nem okoznak károsodást a bőrön. Ezek a speciális vegyszerek persze nem tartoznak az olcsó kategóriába, ezért sokan próbálkoznak házi praktikákkal. 

Sokat lehet olvasni arról, hogy tejjel, méhviasszal vagy éppen benzinnel lehet megfelelő módon tisztítani a bőrt, de jobb, ha ezeket az anyagokat nem vetjük be a bőrbútorok tisztítása során, ráadásul már ezek sem tartoznak az olcsó kategóriába. Ha már spórolni szeretnénk, akkor érdemes a csecsemők és babák számára készített nedves törlőkendőkkel letakarítani a bőrbútorunkat, mert ezek biztosan nem fogják megrongálni a bőrt, és a felületi koszt és port is eltávolítják. 

Sokan választják a természetes bőr helyett a műbőrből készült ülőgarnitúrákat, mert lényegesen olcsóbbak és nem annyira kényesek. Manapság már nagyon jó bőrutánzatokat lehet kapni, és a korábbi, gyártási technológiából fakadó repedést is kiküszöbölték. Persze egy elegáns Chesterfield fotel vagy kanapé még mindig nagyon szép, kényelmes és a luxus legmagasabb fokát testesíti meg. A gondos ápolás és kíméletes használat sokat emelhet a természetes bőrből készült bútoraink élettartamán.

Sokan választják a természetes bőr helyett a műbőrből készült ülőgarnitúrákat, mert lényegesen olcsóbbak és nem annyira kényesek. Bőrbútorok.

nyito-lefele-nyil-bibor