A cikk elolvasása: 3 perc Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

Sok ember rémálma, hogy a szőnyeg felszedésekor elszíneződött, ronda padló fogadja. Igen ám, de jön a tél, itt a hideg és nincs jobb, mint egy puha, bolyhos szőnyegen lépdelni. Mostani cikkünkben bemutatjuk, mikor kell tartania a padló károsodásától, és mikor nem!

Lassan megjön a tél, és vele a szőnyegszezon, sokan ilyenkor fektetik le a nyárra felszedett szőnyegeket, vagy vesznek újat. Mire kell figyelnie, ha tavasszal nem szeretne a padlóján kellemetlen meglepetést találni?

Sokan nem is gondolnak arra, hogy a szőnyeg nem csak a szoba hangulatára, hanem a padló állapotára is hatással lehet. Nem kell azonban megijednie, korántsem arról van szó, hogy a szőnyegek ádáz padlógyilkosok lennének, ám nem árt vigyázni, hiszen előfordulnak ilyenek is.

Az aggodalom jogos, hiszen nem azért választ az ember szép burkolatot, fekteti le nagy munkával, hogy néhány év alatt menthetetlenül tönkremenjen. Ha ugyanis ez megtörténik, az emberek a csere és a fárasztó takarítás helyett hajlamosak inkább struccpolitikát folytatni, és azt mondani: „inkább nem rendezem át a szobát, és akkor úgysem látszik a folt!” – Beláthatjuk azonban, hogy ez nem megoldás.

nyito-lefele-nyil-bibor

Itt a szőnyegszezon – Itt a baj?

Mielőtt belekezdenénk, érdemes leszögezni: egy szőnyeg normál esetben nem hagy nyomot a padlón, a probléma inkább a szőnyegen lévő foltokkal szokott lenni: a kutya, cica, vörösborfoltok biztosan ismerősek Önnek is.

Rémtörténeteket ennek ellenére mindenki ismer, hiszen ezek gyorsan elterjednek: biztos Ön is hallott már a szegény, pórul járt vevőről, akinek újonnan vásárolt szőnyege se szó se beszéd, egyik hétről a másikra jóvátehetetlenül tönkretette a drága parkettáját, százezres kárt okozva.
Ilyen esetek a valóságban szökőévente egyszer, ha előfordulnak, és legtöbbször bizony a tulajdonos hibáját is felvetik.

Amikor valóban baj van

Ha a még „nem bejáratott”, új szőnyegünket leöntjük, könnyebben ereszt némi színt magából, mint a régebbiek. Ugyanez a helyzet a különféle oldószerekkel, a szőnyeg festékanyaga ugyanis úgy működik, mint bármilyen más festék: megfelelő vegyszer segítségével kioldható a rostokból.
Ilyesmit persze a legtöbbünknek, így valószínűleg Önnek sem igen jutna eszébe direkt csinálni, véletlenül azonban könnyedén megtörténhet: az erős alkoholok például hajlamosak a lakásban található érzékenyebb anyagok színét megrongálni, így születnek például a házibulik után azok a rejtélyes eredetű, színes foltok, amiket lehetetlenség eltávolítani a szoba sarkából.

Hasonló a helyzet a jóhiszemű, de felelőtlen házi szőnyegtisztítási praktikákkal is, amikor a legkülönbözőbb csodaszerekkel próbáljuk újjá varázsolni szebb napokat látott bojtos barátunkat.

Ha tehát nem akar kellemetlenséget okozni magának és a padlónak, akkor nem érdemes kísérletezni az efféle dolgokkal, alkalmazzon inkább megbízható, bevált módszereket.

Nem mindegy, milyen a padló

A padló típusa is meghatározza, mennyire érzékeny vagy hajlamos a színváltoztatásra. Van egy gyakori jelenség, ami a laminált padlóknál, hajópadlónál illetve a parkettáknál áll fenn: a szoba napsütötte részén, ha nem bolygatja a bútorokat, néhány év alatt a padló hajlamos kifakulni, míg a nagyobb szőnyegek alatt sötét marad. Ez ellen nehéz védekezni, a legjobb megoldás ezért, ha eleve színtartó, UV-álló parkettát választ.
A szőnyegeknél viszont sokkal nagyon galibát szoktak okozni azok a gumiból vagy egyéb anyagokból készült védőlapok, amiket a „rendes” szőnyeg alá szokás helyezni, például csúszásgátlás céljára. Az olcsóbb típusok nyomot hagyhatnak, sőt, oda is ragadhatnak a padlóhoz, ami óriási kárt képes okozni.

Ugyanez a helyzet a padlófűtéssel: ha az Ön lakásában ilyenfajta fűtőrendszer működik, mindig figyeljen arra, hogy az összes szőnyeg (és természetesen a padlóburkolatok is) kizárólag speciális, padlófűtésre tervezett típusok legyenek, ellenkező esetben ugyancsak kellemetlen meglepetés érheti.

A szőnyegektől alapvetően nem kell tartani, egy kis odafigyeléssel tavaszra ugyanolyan szép marad alatta a padló, mint amiben most gyönyörködik!

nyito-lefele-nyil-bibor