A cikk elolvasása: 6 perc

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

A felfelé terjeszkedés kényszerében

Életminőségünket alapvetően meghatározza, hogy hol és milyen otthonban lakunk. A nyugodt és kényelmes életérzéshez megfelelő térre van szükségünk, csakhogy erre nem minden esetben van lehetőségünk. Egy kis lakásban egymagunkban tökéletesen elvagyunk, de ha párra találunk, és megszületik az első csemete, egy ilyen lakás már fullasztóan kicsinek fog tűnni. Nem marad hely a személyes terünkhöz, és az egyes lakásfunkciók is annyira összetorlódnak – hiszen a gyereknek szüksége lesz egy külön területre – hogy a korábbi kedves kis lakás egyszerre élhetetlenné válik. Két lehetőség marad ilyenkor a probléma megoldására: vagy elköltözünk egy nagyobb négyzetméterű lakásba, vagy – ha erre a belmagasság lehetőséget ad – felfelé terjeszkedünk. 

A nagyobb lakás nagy tőkét követel, és a cserét nem mindenki engedheti meg magának, ugyanakkor egy legalább 3,6 méteres belmagasságú lakásban már kialakítható egy hálószobai használatra alkalmas galéria, amely lényegesen kisebb anyagi ráfordítást igényel. 

Előnyök és hátrányok       

A galéria építéséhez – amennyiben nem kell főfalat bontani – nincs szükség építési engedélyre, csak némi pénzre, elhatározásra, és megfelelő szakmunkára a kialakításhoz. A galéria lényege a hasznos terület megnövelése, és az így keletkezett négyzetméterek nagyjából 30%-os plusz értékkel bírnak az alapterületi árakhoz képest, azaz az ingatlanunk értékét megnöveljük egy szépen és profin megépített galériával. Az ilyen építménnyel ellátott kis lakások sokkal kapósabbak az ingatlanpiacon. Az igényesen és stílusosan megépített galéria látványában is megkapó lehet, különösen akkor, ha az alatta lévő területet szépen és praktikusan rendeztük be. Ez is növeli a lakás presztízsét. 

A galéria egytelen hátrányát a levegőnek az a termodinamikai tulajdonsága okozza, hogy a meleg levegő mindig felfelé áramlik, vagyis a galérián melegebb lesz, mint az alatta lévő területen. Előfordulhat, hogy a galérián kellemes a hőmérséklet, míg a nappaliban eközben már kissé fázni fogunk. Ezt a hőingadozást megfelelő eszközökkel (szellőző, légforgató stb.) azonban ki lehet küszöbölni, de a galéria építésekor gondolni kell a problémára.  

A galéria építésének feltételei         

Az a rossz hírem van, hogy a hagyományos belmagasságú lakásokban, amelyek szabványosan 2,6-2,7 méteresek, nem lehet galériát építeni. A minimális belmagasság 3,5 méter körül van, de az ideális magasság valahol a 4 méternél található. Kérdezhetnénk, hogy léteznek-e egyáltalán ilyen lakások, de meglepően sokat találhatunk különösen a fővárosban. A régi polgári lakások ugyanis legalább 4 méter belmagasságúak voltak, csakhogy a háború után a lakáshiány miatt ezeket feldarabolták, falakkal határolták el bizonyos területeit, ezért nem kevés kis lakás található komoly belmagassággal. 

Ahhoz, hogy a galéria alatt kényelmesen tudjunk közlekedni, legalább 2 méteres magasságot kell meghagynunk. Ekkora magasság már biztosítja, hogy a fejünket nem verjük bele az építmény aljába. A helyiségnek maximum az 50 százalékát építsük be, mert egy ennél nagyobb kiterjedésű építmény optikailag összenyomja a teret.  

Alapvető szempont lesz a galéria teherbírása, hiszen nem szeretnénk, ha az beszakadna alattunk. A minimum teherbírás fél tonnánál kezdődik, de akkor nyugodhatunk meg igazán, ha az építmény elbírja az egy tonnás terhelést is. Az ilyen galériákat már magabiztosabban bútorozhatjuk be, és akár tárolási célokra is felhasználhatjuk. A megfelelő teherbírást azzal is elősegíthetjük, ha faltól falig vezetjük a galériát, és erős oszlopokkal támasztjuk meg. Ügyeljünk arra, hogy az építési területen a falazat kellően masszív legyen. Előfordul ugyanis a régi házak esetében, hogy a téglakapcsolat túlzottan laza. Ilyenkor kőművesmunkára is szükség lehet, hogy rásegítsünk a gyenge oldalra.            

A tervezésnél meg kell határoznunk a lépcső helyét, és annak kényelmesen és főként biztonságosan járhatónak kell lennie. Mivel meredek lesz a lépcsősorunk, ezért biztonsági korláttal kell ellátnunk. A galéria lépcsősora általában élesebb fokban épül meg egy hagyományos feljárati lépcsőhöz képest, de semmiképpen sem lehet 60 foknál meredekebb. Ideális esetben a lépcső 45 fokban emelkedik, és megfelelően mélyek az egyes lépcsők ahhoz, hogy a lábfejünknek legalább a kétharmada elférjen rajta. A korlátozásnál azt is figyelme kell venni, hogy ki fog rajta közlekedni. Amennyiben gyerekszoba lesz a galérián, úgy egybefüggő oldalborítással kell ellátni a korlátokat, hogy véletlenül se történjen baleset.     

Az építésnél beleütközhetünk az ablak problematikájába. Amennyiben nem tudjuk az építménnyel kikerülni az ablakot, akkor elegendő helyet kell annak kinyitásához hagynunk.  

Mire jó a galéria és miből építsük meg? 

A galéria csak ott tud multifunkcionális lenni, ahol a belmagasság kifejezetten nagy, és a hozzátartozó alapterület is megfelelő. Egy körben vagy félkörben futó galériában már elhatárolhatunk területeket az egyes funkciók számára. Ahol ilyen lehetőség van, azt rendszerint már a lakótér építésekor eleve úgy tervezik meg, hogy a felső térben galéria fog elhelyezkedni. 

A legtöbb galéria éppen ezért egyetlen funkcióval bír, és nagyban függ attól, hogy fel tudunk-e állni, amikor a szintjére értünk. Ahol erre nincs lehetőség, rendszerint hálószoba rendezhető be, esetleg egy ideiglenes gyerekszoba. Amennyiben nem a nappaliban építjük meg, hanem a konyhában, akkor azt általában tároló céljára fogja a tulajdonos felhasználni. Praktikusan felpolcozva rengeteg holmi elférhet egy ilyen galérián, és különösen hasznos, ha a lakáshoz egyébként nem tartozik pince

Állógalériában, amely nagyjából 4 méteres belmagasságtól alakítható ki, már egyéb funkciók közül is választhatunk. Az ilyen építményeket berendezhetjük dolgozószobának, olvasószobának, tévészobának vagy akár kávézónak is. Bármit is tervezünk oda, tartsuk észben, hogy lépcsőzni kell, ezért célszerűbb olyan funkciót kialakítani, amely huzamosabb jelenléttel jár.   

A galériák zömét fából építik meg, és erre a célra talán a legalkalmasabb a borovi fenyő. Fontos, hogy a faanyagot már az építés megkezdése előtt minimum hat hónapig az adott helyiségben tároljuk, mert hiába tűnnek száraznak a darabok, azoknak még a hőmérséklethez és a páratartalomhoz hozzá kell szokniuk. Ha így teszünk, nem fog nyikorogni és stabil lesz a galériánk. A fából készült galériák nagyon szépek és könnyen alakíthatók a lakás stílusához. Fémből is készülhet a szerkezet. Ezek a fánál strapabíróbbak, és légiesebb végeredményt érhetünk el, mivel vékonyabb elemekből is építkezhetünk. Kevesebb karbantartást igényelnek, szemben a fából készült társaikkal. A fémgaléria nem nyikorog, számtalan stílusban és színben készülhet, és változatosabban formálható, igaz, kicsivel drágább, mint a faszerkezetes. A legdrágább, de talán legerősebb galériák gipszbetonból készülnek, és ugyancsak látványos lehet a belőlük készült végeredmény.  

nyito-lefele-nyil-bibor