A cikk elolvasása: 4 perc

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

Varázslatos mesevilág – ilyen egy romantikus stílusú ház! Báj, kellem, érzelmesség – hogyan teremtsük meg a romantikát lakóterünkben?

Modern világunkra a folytonos rohanás, a lüktető zűrzavar, az állandó stressz jellemző. Autókkal robogunk mindenhová, hogy időnkkel spóroljunk, közben nyeljük a port, fejünk zajokkal telítődik, és az idő nem hogy több lenne, egyre csak fogy.

Vannak olyanok, akik megsokallják ezt az állandó zakatolást, és visszavágynak egy szerethetőbb és szeretettel telibb korba, a romantika időszakába. Ezt a meghitt hangulatot elsősorban az otthonunkban keressük és teremthetjük meg, ha elegendő figyelemmel és türelemmel látunk hozzá a megvalósításhoz.

A romantikus stílust azért nehéz meghatározni, mert egyszerre több stílusjegy keresztezi benne egymást. Megtalálhatóak a rusztikus és vintage elemek, de nem idegen tőle némi szecessziós hatás sem. Amennyiben olyan szerencsések vagyunk, hogy magunk tervezhetjük meg a házat, annak berendezéseit, bútorait, na és persze a kertet, akkor már csak arra kell ügyelnünk, hogy a kis birodalmunk ne valamilyen forgalmas útkereszteződésben álljon, hanem közel a csendes természethez.

Lássuk, melyek a stílus alapvető elemi! A romantika a 19. századi művészeti irányzatban fejlődött ki, és központi eleme az erős, felfokozott érzelmi hangulat. A formák lekerekítettek, a minták szenvedélyesek. A színekben ellenpontozásként visszafogottság jellemző: meleg árnyalatú pasztell és a természet lágy színei alkotnak harmonikus egységet. A rusztikusra oly jellemző természetes anyagok a romantikus enteriőrben is kötelezőek, a fa elsődleges szerepet játszik bútoron, padlózaton, a teraszon és a kerti berendezéseknél is.

A romantika meghatározó jegyei tehát a melegség, az otthonosság, a szerelem, a kecsesség, a báj és a természet önfeledt élvezetét hangsúlyozzák. Amikor tehát belefogunk a tervezésbe, célszerű az alapoknál kezdeni: válasszuk meg a padló színét és mintázatát. A romantikus stílus élvezi a fehér és szürkés árnyalatokat, magába fogadja a kopottas, deszkahatású padlózatot. A hajópadló mellett a laminált padlók széles választékában bizonyára találunk majd megfelelőt.

A falazat színe lehet a második lépés, amelynek harmonizálni kell a padlózattal. A fehér most is uralkodó szín lesz, azonban árnyalatában mindenképpen el kell ütnie a padlótól, vagy mintás tapétákkal – elsősorban virágos mintákkal – kell kihangsúlyozni a teret, és meghatározni annak hangulatát. A visszafogottabb, pasztellszínű, esetleg önmagában mintás tapétákat akár az összes falon alkalmazhatjuk.

A nyílászárók is követik ezt a vonulatot, az ajtók és ablakok keretei fehérek, vagy a padlózat színével összehangolva „játszanak”. Az egyes helyiségeknél elmaradhatnak a beltéri ajtók, ott boltíves átjárókon át vezet az út a másik szobába.

A bútorok klasszikusabb vonalvezetésűek, amelyek világos, antikolt hatást kapnak vagy helyenként kicsit kapart felületűek. Kanapék vonalvezetése gömbölydedebb és kényelmes hatást kelt, míg bútorai közt a kis fonott kosár kialakítású fiókos bútordarabok is megtalálhatóak. Az igazi ínyencek szívesen látogatnak ki a bolhapiacokra, régi bútorok vásáraira. Ilyen helyeken néha egészen izgalmas és egyedi darabokat lehet beszerezni szinte fillérekért. A profik ezután saját ízlésüknek megfelelően újítják fel ezeket a darabokat. A komódok, játékos virágtartók, könyves állványok, kazettás fiókok és szekrények teljesen egyedivé varázsolják az otthonunkat.

A kiegészítők és textíliák is természetes anyagból készülnek – tipikus a vászon és a bársony. A világos, élénk színek és a pasztell játéka itt is elmaradhatatlan. Az egyszerűbb anyagok mellé virágos vagy csíkos anyagot is párosíthatunk, így mindkét mintát alkalmazhatjuk egy enteriőrben. Ez a megoldás merész, de jól is mutathat, ha azokat megfelelően válogatjuk össze.  

A romantikus házhoz szervesen hozzátartozik a terasz és természetesen a kert. Ennek a területnek is egészen komoly szakirodalma van, ezért néhány jellemző jegyét mutatom most be. A terasz általában hajópadlóval vagy wpc kültéri burkolattal fedett. A terasz bútorzata is hagyományos megjelenésű vesszőfonatos, nád- vagy keményfa.

A kertünknek egy külön kis mesevilágnak kell lennie! Színpompás virágok, illatos növények kis szigeteit kell kialakítanunk, ahonnét nem hiányozhatnak a konyhai fűszernövények sem. Kültéri szobrokkal, műtárgyakkal és a különleges megvilágítással fokozhatjuk a romantikus hangulatot. Ügyeljünk ugyanakkor arra is, hogy a különböző stílusjegyek ne okozzanak káoszt a kertünkben. A romantikus kert nem lehet meg titkos szegletek, elbújásra alkalmas kispadok, sövénnyel körülölelt csobogók nélkül. A napra töltődő kis lámpák füzére éjszakára valóságos mesevilággá varázsolhatja környezetünket.

A romantikus stílusban a harmóniát, a megnyugvást és az állandóságot keressük, ezért olyan emberek számára ajánlható, akik szeretnek szeretni és szeretve lenni.

nyito-lefele-nyil-bibor