A cikk elolvasása: 4 perc

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

Az amerikai konyha megfelelő teret kíván, ezért a kis lakásokban nem igazán praktikus

Építsünk amerikai konyhát?! – előnyök és hátrányok.

Az amerikai kultúrának vannak kultikus tárgyai, eszközei és hagyományai. Európa a Coca-Colától a farmer ruházatig nagyon sok mindent átvett, felhasznált és fogyasztott, így ebből a trendből nem maradhatott ki a lakberendezés sem. Az amerikai konyha rengeteg hollywoodi filmben jelent meg egy egészen különleges életérzést és életszínvonalat közvetítve. Természetes tehát, hogy Európában is meghódította az otthonokat.

Magyarország a rendszerváltást követő években dinamikusan lépett előre, és e tekintetben is követte a trendeket. Az amerikai konyha gyakorlatilag azt jelenti, hogy a konyha, a tálaló és a nappali egy összenyitott térben jelenik meg. A tér e három funkcióját rafinált térelválasztókkal határolják el. Ilyen lehet az egyes funkciókhoz kötött eltérő járólapok, padlózat, de a burkolatváltás mellett használják az eltérő típusú világításokat is.

Az amerikai konyha gyakorlatilag azt jelenti, hogy a konyha, a tálaló és a nappali egy összenyitott térben jelenik meg.

Az amerikai konyha megfelelő teret kíván, ezért a kis lakásokban nem igazán praktikus. Olykor a kis méretek miatt a valóságos amerikai konyha megvalósíthatatlan, mert bár egy térben van a háló, a nappali és a főző, de mégsem tölti be azokat a funkciókat, amit az igazi amerikai konyha kínál.

Olykor a kis méretek miatt a valóságos amerikai konyha megvalósíthatatlan

Az amerikai konyha tervezése

Megfelelő térben már nekifuthatunk a tervezésének. Mielőtt azonban belekezdenénk a nem kis anyagi erőfeszítéssel járó átalakításba, gondoljuk végig, hogy azok az előnyök és hátrányok, amelyek az amerikai konyhával járnak összességében megérik-e, hogy belevágjunk a megépítésébe. Amennyiben a főzés az életünkben nem játszik főszerepet, mert az életvitelünk, vagy a szokásaink miatt háttérbe szorul, nagy családi és baráti étkezéseket nem szoktunk tartani, az amerikai konyhának csak a hátrányait fogjuk érezni.

Vegyük sorra az előnyöket és hátrányokat, majd tervezzük meg ezt az új birodalmat. A terek egybenyitása sokkal nagyobb fényhez juttatja majd a lakásunkat, és annak mérete optikailag is megnövekedik. Az amerikai konyha a közösségi élet funkcionális terepe, hiszen főzés közben diskurálhatunk a családdal, tévézhetünk, figyelhetjük a gyerekek tevékenységét is. Ezért leginkább a családosok számára kedvelt megoldás az amerikai konyha. Az előnyében rejlik azonban a hátránya is. Mivel a terek összekapcsolódnak, nem lehet teljesen elkülönülni, bekuckózni.

Mivel a terek összekapcsolódnak, nem lehet teljesen elkülönülni, bekuckózni.

Ha valakit a tévézés közben zavar a konyhagépek zaja, akkor nagyon kényelmetlenné válhat ez a nyitottság. Mivel a konyhában gyakran feltolulnak a mosatlanok, a tér egy része rendetlennek hathat, ezért fokozottan kell ügyelnünk a rendrakásra. A főzés szagokkal jár, és ha nem akarjuk, hogy a nappali bútoraink beszívják a zsír és a hagyma szagát, nagyon erős szagelszívó berendezést kell használnunk, s azt rendszeresen karban is kell tartani.

Ha szeretnénk az egybenyitott tér előnyeit megtartani, de kissé szeparálnánk az eltérő funkciókat, akkor jó megoldás, ha térelválasztó elemeket helyezünk a nappali és a konyha, étkező közé. A legegyszerűbb választás a térelválasztó polcrendszer, vagy az ülőbútor térbe forgatása. Az az optimális megoldás, ha 120 cm-es magasságig tömör felülettel határoljuk az új térelválasztó bútordarabot, hogy megelőzzük a baleseteket. Ha tárolóra is szükségünk van, 120 cm felett légies lebegő polcokkal oszthatjuk meg a teret, ezekhez könnyű, de masszív tartóelemeket (pl. 2 cm széles zártszelvény), vékony fapolcokat vagy üveget érdemes használni.

Mivel a terek összekapcsolódnak, nem lehet teljesen elkülönülni, bekuckózni.

További szempontok

Az amerikai konyha négy-öt fő részből áll, és ezeket ergonomikusan kell elrendezni. Az élelmiszerek tárolására külön részt kell terveznünk, amennyiben nincs egy különálló spájzunk, vagy kamránk. Fontos, hogy elszeparált legyen attól a területtől, ahol a munkatevékenységek folynak. Érdemes egy külön szekrényt használnunk, távol a pára és a víz roncsoló hatásától.

Konyhánk központi eleme lesz az a munkalap, amelyen feldolgozzuk az ételeket. Törekedjünk arra, hogy a munkalap mérete arányos legyen az amerikai konyha egyéb részeinek méretével. Figyeljünk oda arra, hogy a munkalap minőségi anyagból készüljön, azaz valamilyen kemény és tartós kőzetből legyen. A munkalaphoz közel legyen a sütő-főző felületünk, hogy a főzés kényelmesen és dinamikusan haladjon.

Konyhánk központi eleme lesz az a munkalap, amelyen feldolgozzuk az ételeket

A tálaló ugyancsak egy önálló része a konyhánknak. A tálaláshoz szükséges berendezéseket érdemes mindig olyan helyre tennünk, ahol könnyedén el tudjuk azokat érni, viszont egyáltalán nem zavarják meg a főzést, vagy sütés. Mivel az étkezés szennyes edényekkel jár, ezért a mosogatáshoz is ki kell egy területet alakítanunk, legyen az mosogatótálca, vagy mosogatógép. Ökölszabálynak tekinthető, hogy a mosogató területének fizikailag is el kell különülnie a főzőlaptól.

Ökölszabálynak tekinthető, hogy a mosogató területének fizikailag is el kell különülnie a főzőlaptól.

Ökölszabálynak tekinthető, hogy a mosogató területének fizikailag is el kell különülnie a főzőlaptól.

Az amerikai konyha kialakítása tehát nem egyszerű feladat, és nem is olcsó mulatság, ám az ilyen megoldással korszerűsített ingatlannak jelentősen megnő az értéke.

nyito-lefele-nyil-bibor