A cikk elolvasása: 4 perc

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

A tetőtéri lakások tiszta szemei – ilyen egy jó tetőtéri ablak. 

A házak egyik izgalmas területe a tetőtér. Gyermekkoromban nagyapámék Tisza menti házának ezt a részét padlásnak hívtuk, s a funkcióját tekintve ez volt a pontos megnevezése is. A fény csak itt-ott szűrődött be egy-egy kis üveg ablakszemen. A fények és az erős árnyak játéka pontosan azt a hangulatot keltette, amit a filmekben szoktunk látni: minden tele volt a titok ígéretével. Régi holmik hevertek rendetlenül a padlás teljes hosszában. A por és a pókháló birodalma volt ez. Nagyanyám ebből a térből hasított ki egy sarkot, ahol galambokat tenyésztett. A padlás tehát végre értelmezhető feladatot kapott egy galambdúc keretében.

Manapság a tetőtérre úgy tekintünk, mint a házunk egyik fontos területére, és annak beépítése és élettel, tartalommal való megtöltése is evidens. Elbúcsúztunk végre a homályos zugoktól, és lakótérré varázsoltuk ezt a területet. Nagyon sok városi házra is ráemeltek egy új tetőt, hogy a könnyen beázó lapos tetővel ne kelljen vesződni, és a hasznos területet új lakóknak tudják eladni. A tetőtér tehát teljes jogot nyert. Vessünk most egy pillantást e terület egyik legkényesebb és legfontosabb szereplőjére, a tetőtéri ablakra.   

Az senki számára sem titok, hogy a tetőtéri ablak szolgáltatja majd a természetes fényt, de érdemes áttekinteni, hogy milyen funkciókkal kell bírnia egy tökéletes tetőtéri ablaknak. A sátortetős háztetőkre kialakított nyílások ugyanis megbontják a tetőzet, így az épület fő védelmi vonalát. A tető-rétegrendek átvágásával a víz- és légzárás, a párazárás és a hőszigetelés követelményei kerülhetnek veszélybe, ezért nagyon nem mindegy, hogy milyen szakembert és ablak minőséget választunk. A rossz munka, és az elégtelen minőség ugyanis jelentősen befolyásolja majd házunk energiaháztartását, mivel a tetőtéri ablak van leginkább kitéve a természet erőinek. A beépítéskor fontos feladat tehát, hogy a rétegrendet a kivitelező helyreállítsa, az ablakok és a tető többi része között ne alakuljon ki hőhíd. Alapos vízzárásra, hőszigetelésre és párazárásra van szükség. A pára kiemelkedő veszélyt jelent a tetőtéri ablakokra, mert néhány éven belül tönkreteszi a kávaszigetelést és a hőszigetelést.

A tetőtéri ablakoknak több típusából választhatunk. Két fő típusa, az álló és a fekvő. Az álló és a fekvő tetőablakokat összehasonlítva megállapítható, hogy a fekvő tetőablak benapozás, bevilágítás, térkihasználás szempontjából kedvezőbbek az állónál. A fekvő tetőtéri ablakok drágábbak ugyan, de érdemes már csak esztétikai és kényelmi szempontból is ezekben gondolkodni, mivel víz- és légzárás tekintetében teljesen egyenértékűek az állókkal.

Használat szempontjából főleg az emelkedő és a billenő, valamint az emelkedő-billenő kombinációjú ablakok a legcélszerűbbek. A szárnyszerkezet anyagát tekintve alumínium-fa, ill. acél¬lemez-fa kombináció vagy extrudált alumínium lehet, de újabban hőszigetelő kemény és elasztikus műanyagot is használnak erre a célra.

A minőségi tetőtéri ablakok hőszigetelő üvegezéssel vannak ellátva. Alkalmaznak már olyan üvegeket is, amelyek az erősebb napsugárzás hatására besötétednek, és csak bizonyos tartományú fényáramot engednek át. Erre szükség is van, mert a jó ablak egyszerre enged át fényt a lakásba, de kizárja a hőt is. A rosszul megépített és gyenge minőségű tetőtéri ablakos helyiség egy nyári napon szinte felrobban a hőségtől, a rossz szigetelés pedig elnyeli a téli tüzelőnket.

A jó tetőtéri ablaknak a megfelelő szellőzést is biztosítania kell. Ezt meg lehet oldani a megfelelő billentési szögekkel, amelyek nem engedik be az esőt, és kívül tartják a szálló rovarokat is. A korszerű tetőtér ablakokat ráadásul filtrációs légcserélővel, légszűrővel és beépített redőnnyel is ellátják. A filtrációs légcserélő szerkezet friss levegőt juttat a belső helyiségbe anélkül, hogy az ablakot ki kellene nyitni. A beépített szűrő az esetleges káros anyagokat kiszűri a külső levegőből, és azt tetszőleges hőfokra temperálva továbbítja a lakótérbe. Az elhasználódott légszűrőket időnként ki kell cserélni. A légcsere gyorsasága is kedvünk szerint változtatható.

A nap hőjétől és az UV-sugárzástól speciális üvegezéssel védekezhetünk. A napvédő üveg legalább két-három rétegű. Az ablakok külső oldalára belülről is működtethető időjárás- és napfényálló redőnyt is fel lehet szerelni. Egyesített szárnyú ablakok esetén az ablakok belső oldalára a két üveg közé, fémlamellás zsaluzia építhető be.

Tetőterünk beépítésének tervezését tehát mindenképpen az ablakoknál kezdjük, mert a gondos kialakítás és a minőség fogja garantálni ennek a lakótérnek a kényelmét és a biztonságát.

nyito-lefele-nyil-bibor