Egy esztendőben számos jeles esemény és szakaszhatár van, amikor sokan gondolkodnak el azon, hogyan alakíthatják át lakásukat.

Arculatváltás lakástextíliák segítségével

Egy esztendőben számos jeles esemény és szakaszhatár van, amikor sokan gondolkodnak el azon, hogyan alakíthatják át lakásukat. A nagy ünnepekhez, mint a karácsony, húsvét, vagy az évszakok változásához szívesen igazítjuk az otthonunk hangulatát. Ma már az ilyen arculati váltások trendinek számítanak, és nagyon sok cikk, vlog, blog készül a témában. 

Mi magunk is szívesen térünk ki egy-egy cikkben arra, hogyan teremtsünk ünnepi hangulatot, miként öltöztessük tavaszba a lakást. Természetesen egy ilyen váltás nem jelenti azt, hogy mindent ki kell cserélni az otthonunkban. Az arculatváltást elsősorban a lakástextíliák, a kiegészítők és kisebb-nagyobb dísztárgyak alkalmi cseréjével is tökéletesen meg tudjuk oldani. A legnagyobb hatást a textíliák tudják kifejteni, hiszen ezek rendelkeznek a legnagyobb felülettel és viszonylag egyszerű egy másik színre vagy anyagra váltani, s mikor letelik a szezon, csak el kell rakni ezeket a következő alkalomra. 

A domináns szőnyeg    

A legnagyobb felülettel a szőnyegek és a függönyök rendelkeznek, ezért nem kétséges domináns szerepük az arculat kialakításában. 

A szőnyeg áll a toplista élén ebben a tekintetben, mivel minden berendezéshez illenie kell. Amikor tehát a textíliákat vesszük sorra, először a szőnyeggel kell kezdeni, már amennyiben nincs porallergiánk, illetve illik a lakás általános stílusához. A szőnyeget a függöny követi, s csak azután fókuszálhatunk a kárpitokra, díszpárnákra, plédekre stb. A jól kiválasztott szőnyeg nagyon erőteljes hatással van az enteriőrre. Szerepe erősen kötött bizonyos stílusok esetében. A keleties berendezéseknél, de különösen az indiai és az arab miliőből egyszerűen nem hiányozhat. Ugyanez a helyzet, ha angol vagy glamour stílusba kívánjuk öltöztetni a nappalinkat. 

A szőnyeg multifunkcionális textília, mivel nemcsak öltözteti a szobát, hanem a teret is meghatározza. Igen erős a térelválasztó, tértagoló szerepe. Miközben melegen tartja a járószintet és kellemes rajta a járás, kiváló hangszigetelő is, így nem zavarjuk meg az alsó szomszédot a klumpa kopogásával. Még a méreteire is ügyelni kell. A nappali fő szőnyegének a terület kétharmadát le kell fednie úgy, hogy a falnál álló bútorok széléhez vagy még egy kicsit tovább tudjon nyújtózni. Ugyanakkor a beltéri ajtó előtt vagy a dohányzóasztalnál egy kisebb darabot célszerű elhelyezni, akkorát, amelyik megegyezik az asztal vagy az ajtó szélességével. 

A szőnyeg vagy a szőnyegpadló színe és mintázata bizonyos keretek közé szorítja az enteriőr teljes szín- és árnyalat használatát. Mivel a szőnyegpadlót nem lehet feltekerni, ha nem passzol egy arculatváltáshoz, ezért okos dolog olyat választani, aminek semleges a színe. Az irodákban például ezért választanak rendszerint szürkét. 

A varázslatos függöny   

A másik nagy felületű textília, amely a lakások zömének kötelező darabja: a függöny. Ez a textília, illetve textília együttes is több funkcióval rendelkezik. Egy nagyon légies, mégis valóságos kontúrt jelent a lakás és a külvilág között. A vastag, sötét függönyök segítik az éjszakai pihenésünket azzal, hogy kizárják a külső fényeket, míg társaik legfeljebb csak kicsit szűrik a fényt, s miközben kilátunk az ablakon, a külső szemlélő nem lát be a lakásba. Ez a fényt átengedő függöny az intimitásért felelős. Léteznek olyan vastag anyagból, elsősorban nehéz bársonyból készült típusok is, amelyeknek még a szigetelő funkciója sem elhanyagolható. Mindent egybevetve azonban nagyon erős dizájnelemei a lakásnak, ezért kiválasztásuk ugyancsak alapos megfontolás tárgya szokott lenni. 

A függönyökkel igazi varázslatot lehet végrehajtani az enteriőrön. A színe, a mintája, az anyaga, a hossza, az esése megváltoztatásával szinte kicserélhetjük a szobabelső hangulatát, ezért alapvetőnek mondható szerepe az időszakos arculatváltoztatások esetében. Stílusról stílusra haladva jelentős változásokat tudunk elérni ezzel a textíliával. Egy romantikus lakásban például a kellemes, lágy színeket, a kéket, a halványvöröst használhatjuk, mintázatában pedig a virágost. A glamour enteriőrben az elegáns, hosszú, tócsában szétterülő bársony lesz a megfelelő. A jeles eseményeknél, például húsvétkor ugyancsak könnyű változtatni, amennyiben egy zöld és sárga kombinációjú sötétítőt helyezünk el az étkezőben, felidézve a tavasz színeit, a megújulást. 

A függönyválasztásnak persze más szabályait is figyelembe kell vennünk. Kicsi lakásban nem használatunk sötét és keresztcsíkos mintás függönyt, ha nem akarjuk optikailag még jobban összenyomni a teret. Ilyenkor a világos, függőleges csíkozással ellátott darabokból kell válogatni. Az ablak mérete is meghatározza, hogy a függönynek milyen lesz az esése, hol végződik. Széles ablakok esetén tanácsos a függönyt egészen a földig levinni, míg magas ablakoknál a párkány jelenti ezt a határt. 

Lakástextíliák - függöny.

A színek és minták mind lényegesek, ugyanúgy, mint az anyag, amelyből készülnek. Egy vintage enteriőrhöz sokkal jobban passzol az egyszerű, vászonból készült függöny, amelynek esetleg hímzés fut végig a szegényén, míg egy indiai szobabelső éhezik a selyemre. A mediterrán hangulatot az élénk, mély színekkel ragadhatjuk meg, amelyben a kék, a zöld, a narancs játssza a főszerepet. Arra ügyelni kell, hogy ne akarjunk tobzódni a színekben, mert abból zűrzavar keletkezik. Amikor a fő szín a függöny esetében kiválasztásra került, válasszunk egy komplementer színt és azzal variáljunk. 

A díszpárnákról se feledkezzünk meg!                  

Sokan talán nem is hinnék, hogy néhány jól megválasztott díszpárnával mekkora változásokat lehet elérni egy enteriőrben. Kiválasztásuk jóval nagyobb szabadsággal jár, mint a nagyfelületű textíliák esetén. Dönthetünk úgy, hogy az alapvető színvilághoz igazítjuk a huzatukat, de ellenpontozhatjuk is a monokróm környeztet élénk színeikkel. 

Használatukban érdemes a két szín szabályát szem előtt tartani. Egy szürke, azaz semleges szobabelsőt az élénk sárga és vörös párnák a kanapén nagyon fel tudják dobni. Az is jó megoldás lehet, ha csak egy színt választunk a semleges feloldására, de annak több árnyalatával játszunk. Két élénksárga nagyobb párna a kanapén, egy narancsos, kisebb párnácska a mély fotelben vagy a lábtartó tetején, esetleg kifejezett díszítőelemként egy polcon vagy ablakpárkányon.

A minták és a színek esetében is ugyanúgy kell eljárnunk, ahogy a domináns textíliáknál. Kis lakásba világos színekből építkezzünk, a sötét terekben is ezek lesznek a jó választások. A bevilágított helyiségeket élénkebb vagy mély színű párnákkal dobhatjuk fel. 

A párnák anyaga sem mellékes. A karácsonyi hangulatot a meleg és lágy tapintású anyagokkal idézhetjük meg, amelyben a zöldnek, a vörösnek és az aranynak kitüntetett szerepe lesz. A bársony tökéletes lesz ilyenkor. Illeszkedniük kell persze a szoba bútoraihoz is. Egy bőrbútorokkal berendezett boronaházban valamilyen szőrmés huzatot kell tenni a párnára, míg egy puha anyaggal kárpitozott kanapéhoz remekül illenek a selyempárnák. 

Szín, forma és méret változékonysága – ezek a lakástextíliák jellemzői, melyekkel szinte tökéletesen át lehet varázsolni egy enteriőrt anélkül, hogy egy vagyont kellene elköltenünk. Segítségükkel át tudjuk öltöztetni a lakásunkat minden jeles alkalomra és szezonra. Érdemes kiismerni a titkaikat.

Lakástextíliák - sokan talán nem is hinnék, hogy néhány jól megválasztott díszpárnával mekkora változásokat lehet elérni egy enteriőrben.