A cikk elolvasása: 5 perc

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

Angol stílus - ház

Helyezkedjünk angolos hangulatba!

Sétáljunk végig London egyik utcáján. Már bealkonyult, és a borongós időben itt-ott ködfoltok képződnek. Az eső halkan szitál, hidegre fordul. A gázlámpák tompa fényeiben végre feltűnik a ház, ahol meghitt melegség és főúri kényelem vár. A magas ablakokon már átszűrődik a begyújtott kandalló lángjainak fényjátéka. 

Odabent pedig a tipikus angol enteriőr hívogat, amelynek olyannyira szembetűnőek a jegyei. Ha csak egyetlen Sherlock Holmes-krimit láttunk már a tévében, talán fejből is fel tudnánk sorolni ezek közül nem egyet. A Viktoriánus-kor Angliájában tulajdonképpen már a kicsiszolt városi stílus tárul elénk, és kevesen tudják, hogy az alapokat egy bizonyos Thomas Chippendale fektette le még a XVIII. század végén. 

Kényelmes és konzervatív    

Anglia a XVIII. századra vitathatatlanul a legnagyobb hatalommá emelkedett a világban. Gyarmatai minden földrészre kiterjedtek. Ezek a gyarmatok színesek és izgalmasok voltak az ottani szokásokat, életmódot és divatot illetően. Ezeknek, valamint az éppen aktuális európai stílusnak az ötvözetét alkotta meg Chippendale, akinek a víziója természetesen a királyi és főúri udvarokban jelent meg először, majd az egyre gazdagabb városi polgárság is magáévá tette azt. 

Ennek eredményeképpen nagyon karakteres stílus alakult ki, amely elütött a vidéki Anglia stílusától is, és bizonyos fokig meg is maradt a városi környezetben. Igaz, stílusjegyeinek némelyike lassan átszivárgott vidékre is. Filozófiája néhány alapgondolat köré épül: praktikus, kényelmes, minden tekintetben minőségi, valamint konzervatív. A konzervatív esetünkben annyit tesz, hogy ami bevált, azon nem érdemes változtatni. 

Az angol stílus kényelmes és konzervatív.

Az angol stílus alapjai

Az angol stílus kiköveteli magának a teret, mivel méretes bútorokkal lesz megtöltve. Igaz ez a magasságra is, mert egy angol stílusú háznak magas és keskeny ablakai vannak, amelyeket elegáns bársonyfüggöny takar. Ez a függöny a padlóig fut le, olyan, mintha ez lenne a mennyasszonyi ruhája a szobának. 

A falakat selyemtapéta takarja, de nagyon népszerű megoldás a faborítás is. A folyosókra ez a borítás jellemző, és általában festményeket helyeznek el rajta díszes keretben. A parketta minőségi fából van, sokszor valamilyen mintát is kiraknak belőle. A parkettát vastag perzsa vagy indiai szőnyegek takarják, megteremtve azt a melegséget és puhaságot, aminek annyira örülünk egy esős novemberi napon. A parketta európai mintát követ, míg a szőnyeg a Kelet világát idézi fel. A stílusok pazar összhangjában helyet kap olasz klasszicizmus, a francia empire és a gyarmatok egzotikuma. 

Noha manapság már léteznek nagyon modern fűtőrendszerek, de az angol stílusnak mégis a legmeghatározóbb darabja a nappaliban és/vagy a szalonban álló hatalmas kandalló. A kandalló akkor az igazi, ha hagyományosan fatüzelésű, és amelynek tűztere, szerszámai veretes kovácsoltvas darabok.  A kandalló párkányon valamilyen dísztárgy vagy keretes kép áll, de nem ritka a porcelán váza sem. Fölötte pedig nagyméretű, díszkeretes tükör áll, amely optikailag tovább növeli az amúgy sem kis teret. Míg a melegért a kandalló a felelős, addig a fő világításért a nagy kristálycsillár, amely nagy teret hasít ki magának a mennyezetből. 

Meghatározó helyiségek          

Az angol stílusú házakban van két különleges helyiség, amely nem igazán található meg máshol, és van egy olyan, amelyik nagyon speciális arculatú. 

Kezdjük ez utóbbival, az angol konyhával. A stílus erejét a robosztus, tömörfából készült, kazettás és intarziás bútorok testesítik meg. A mennyezetről minőségi rézedények lógnak egy kis főzősziget fölé. A tűzhely középen helyezkedik el, sok esetben a múlt század elejének formavilágát idézve fel. Itt található egy téglából alkotott elszívó kürtő. A konyhai eszközök kimunkáltak, minőségiek és nem feltétlenül követik a legmodernebb trendek formavilágát és anyagválasztását – hiszen ami jó volt nagyanyáinknak, az ugyanolyan jó ma is. 

Az angolok átvették a franciáktól, majd megőrizték a szalont mint közösségi helyiséget. A szalonban kötelezően állnia kell egy Chesterfield kanapénak, ami vastag marhabőrrel fedett. Ehhez nagy és mély bőrfotelek járulnak, hogy a vendégek a lehető legnagyobb kényelemben élvezhessék a társalgást vagy a szivarozást. A falakat drága drapériák borítják, a fali- és állólámpák karjai-lábai rézből készülnek.  A szalon gazdagon dekorált, lehet ott nagyméretű kínai váza, falióra vagy valamilyen szoborkompozíció. A bútorokat bársonnyal teszik kényelmessé, a tömör fabútorokat csipketerítővel takarják le. 

Angol stílus - szőnyeg.

A másik, tipikusan angol hagyomány a könyvtárszoba. Ez már a nagypolgári igényeket elégíti ki. A mahagóniból készült polcok akár a mennyezetig is felfuthatnak. A könyvekkel zsúfolásig megrakott polcok sorát egy-két helyen kisebb könyves vitrinek szakítják meg, ahol a legértékesebb darabok várják olvasóikat. A magasra rakott könyvek elérését kerekeken és sínen mozgatható, állítható létrák biztosítják. Az olvasóasztalok minőségi darabok, rajtuk a legszükségesebb, a fókuszfényt biztosító asztali lámpa áll. A helyiségben megbújhatnak kis olvasósarkok, ahol állólámpák és mély bőrfotelok segítik a kényelmes olvasást.           

Bútorok, kiegészítők, színek és minták        

Az angol stílus rajong az egyediért, amelynek ugyanakkor célszerűnek is kell lennie. Nem véletlen tehát, hogy olyan bútorok költöznek a falak közé, amelyek ezt reprezentálják. A kandalló előtt áll a hintaszék, amelyben olvasni vagy pipázni egyformán kényelmesen lehet. 

A tömörfából készült kisebb bútorok is igen kimunkáltak és az örökkévalóságnak készülnek. Találhatunk a szalonban konzolasztalt, sakkasztalt, dohányzóasztalt, lehet a nappaliban egyedi szófa, karfás kanapé, mesterien kidolgozott karosszékek. A bútorok anyaga tölgy, bükk, dió és mahagóni. Ami maradandó és használható, azt az angol nem dobja ki, ezért idővel kissé zsúfolttá válhatnak még a nagyobb belső terek is, ahogy beköltöznek újabb és újabb darabok a régiek mellé. 

Végül vessünk egy pillantást a textíliákra, mivel ezeknek is fontos szerepük van az angol otthonban. Az enteriőr meghatározó darabja a mintás damaszt, a régi kárpit vagy a brokát, de a sima vászon sem meglepő. A nyomott virágminta a városiak körében is népszerű, akárcsak a csipke. A selyem ugyancsak jól érzi magát ebben a környezetben.  

Mint látható, nagyon speciális és pénzigényes az angol stílus megidézése, de akinek ez a szíve vágya és megvan hozzá a megfelelő erőforrása, akár otthonában is megteremtheti a hűvös Albion varázsát.

Könyvtárszoba.

nyito-lefele-nyil-bibor