A cikk elolvasása: 5 perc

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

A cipők száma napról napra nő, míg végül már egy viszonylag kisebb családban is kezd gondot okozni a cipőtárolás. 

Barikád a küszöb előtt 

A cipő nemcsak öltöztet, de státusszimbólumnak is tekinthető. A fiatal korosztály számára egy-egy márkás darab nagy tekintélyt ad a közösségben. A cipők száma napról napra nő, míg végül már egy viszonylag kisebb családban is kezd gondot okozni azok tárolása. 

Egy zárt lakóközösségben nem egyszer találkoztam azzal, hogy egy-két cipő, sáros bakancs ugyanúgy a küszöb előtt állt, mint a kertes házak verandáján. De a városi lakásokban egy vendégség alkalmával szinte biztosan gondot okoz, hogy – még ha csak ideiglenesen is – hová kerüljenek a lábbelik. Általában az előszobában kerülnek le lábunkról a cipők, de egy négytagú családnál ezekből már csaknem barikád emelkedik a küszöb előtt.    

Miért szaporodnak a cipők?

Mielőtt rátérnénk az okos cipőtárolás kérdésére, érdemes azt is megjegyezni, hogy ennek a ruházatunknak az elhelyezése kifejezetten modern korunk problémája. A lábbelik a történelmi időkben olyan értékesek és drágák voltak, hogy az átlagembernek jó, ha kettő volt belőle – egy téli és egy nyári viselet. Ilyenformán nem lehetett tárolási gondokról beszélni. Persze a gazdagoknak több lábravalójuk volt a lovaglócsizmától az éjjeli papucsig. Nekik viszont akkora hely állt a rendelkezésükre, hogy nem jelentett problémát a cipőtárolás.

A modern kor, a viszonylag olcsó és könnyen elérhető cipők, valamint a nyomukban járó divat folyamatosan gyarapította az egy főre eső lábbelik számát. Manapság már az átlagembernek is több cipője, csizmája, szandálja, papucsa, tornacipője van, mint a hajdani királyoknak, de ezeket egy jóval kisebb lakásban kell elhelyezni. 

Cipőtárolás - a modern kor, a viszonylag olcsó és könnyen elérhető cipők, valamint a nyomukban járó divat folyamatosan gyarapította az egy főre eső lábbelik számát.

A szezonális cipők mellett használunk alkalmi darabokat, amelyek bizonyos tevékenységekhez párosulnak. A testmozgáshoz sportcipőt, a színházba ünnepi darabot veszünk fel, de ott van a gardróbban még a kiránduló bakancsunk, a síelésre alkalmas példány, és akkor még nem beszéltünk a divatról, valamint a cipők és öltözködési stílusunk harmóniájáról, amely miatt a hétköznapi és ünnepi darabokból is egyre többet használunk. Így keletkezik a jelenség a lakásban: cipő cipő hátán.    

Szelektálás, rendszerezés

A cipőtárolás elsősorban a városi lakásokban szokott gondot okozni, különösen a kisebb méretű, kevés helyiségből álló ingatlanok esetében. Amikor rendet akarunk teremteni egy ilyen helyzet esetén, ugyanazt kell tennünk, mint egyéb ruháinkkal: meg kell néznünk minden egyes darabot, hogy azok használhatóak-e még vagy hogy egyáltalán használtuk-e az idők során. Egy mondatba összefoglalva: kell egy rovancsot tartani, és a nem használt daraboktól meg kell válni. 

Azokat a cipőket, amelyek már használhatatlanok ki kell kukázni, de az olyan példányokat, amiket csak valamilyen okból nem használunk (nem tetszik, nyomja a bütykünket, nehéz tisztítani stb.) érdemes továbbadni olyanoknak, akik azt még örömmel használnák. 

Második lépésben el kell kezdeni a cipők rendszerezését. A rendezési elv általában a szezonokhoz kapcsolódik. Lehet persze alkalmakhoz, vagy anyagtípusokba is rendezni a lábbeliket, a lényeg az, hogy a rendszer átlátható legyen, és mindig csak az legyen elöl, amit éppen használunk.    

A cipőtárolás elsősorban a városi lakásokban szokott gondot okozni, különösen a kisebb méretű, kevés helyiségből álló ingatlanok esetében.

Cipőtároló és gardróbszekrény

A cipőket általában az előszobában és a gardróbszekrényben szokták tárolni. Az előszobában rendszerint azok a lábbelik állnak, amelyeket napi rendszerességgel használunk. A cipők regimentje az előszobában sem mutat jól, nem beszélve róla, hogy akár fel is bukhatunk bennük. 

Manapság már príma cipőtároló szekrényeket lehet beszerezni, amelyek kifordíthatós polcokkal vannak ellátva. Ezek a zárt szekrények meglepően sok cipőt tudnak elnyelni, és viszonylag könnyű kezelni az ott tárolt darabokat. A pocok rendszerint állítható magasságúak, így akár egy magasabb bakancs is elfér benne. Egy ilyen cipőtárolóval kiküszöbölhetjük az előszobában sorakozó cipők látványát. 

Az előszobai cipőtárolás nem mindenkinek oldja meg a problémáját, de általában egy gardróbszekrény vagy egy magasabb cipőtároló polc már rendszerint elegendő lehet a cipőtároló szekrény mellett. Ilyenkor arra kell ügyelni, hogy a magasabb szárú darabok, csizmák számára is legyen elegendő magasság, mert a szár megtörése tönkremenetelhez vezet. Érdemes a csizmákat és a dobozokban elrakott cipőket is kitömni, hogy elkerüljük a sérüléseket. 

Arra is ügyelni kell, hogy a nem használt lábbeliket ne tartsuk folyamatosan a levegőn, mert az otthagyott bőr és velúr cipők beporosodnak, vagy száradni, repedezni kezdenek. 

Az előszobai cipőtárolás nem mindenkinek oldja meg a problémáját, de általában egy gardróbszekrény vagy egy magasabb cipőtároló polc már rendszerint elegendő lehet a cipőtároló szekrény mellett.

Dobozolás

A vásárláskor kapott cipősdobozokat nem érdemes eldobni, mert azok a cipő tárolására továbbra is alkalmasak. Ugyanakkor lehet kapni már olyan dizájnos műanyag tárolókat is, amelyek egységes mérettel és arculattal rendelkeznek, és nagyon takarosan lehet bennük tárolni a cipőket. Ezek a dobozok arra is lehetőséget adnak, hogy felcímkézzük őket, így könnyebben megtaláljuk a keresett példányt. Ötletes megoldás, ha a dobozok színéhez igazítjuk a cipőket az évszakok vagy alkalmak szempontja alapján. Ne feledkezzünk meg róla, hogy a hosszabb időre elrakott cipőt mindig tisztítsuk meg, mielőtt bedobozolnánk!

A cipőtárolás egyéb fortélyai

A kis lakásokban is találunk helyet a cipők számára, csak egy kicsit kreatívabbnak kell lennünk. A magasabb ruhásszekrények aljában is elhelyezhetünk dobozokat, ügyelve arra, hogy nem nyomják össze egymást. Figyeljünk oda, hogy a cipők szellőzni tudjanak, ha nem akarunk kellemetlen szagokkal szembesülni az első használat során.  

A magasabb ágyak alatt elhelyezhetünk egy gurulós polcrendszert, amelyben igen sok cipő elfér úgy, hogy közben nem veszünk el helyet a lakásból. Az ágyneműtartós ágyak belsejében is tárolhatunk olyan cipőket, amelyeket csak szezonálisan hordunk. Találkoztam olyan megoldással is, hogy a lakás sarkában álló díszes láda fogadta magába a bedobozolt cipőket. Ilyenkor időnként szellőztetni kell az elrakott párokat. 

Akinek kedvenc tévésorozata volt a Szex és New York, az betekintés kaphatott a főszereplő budoárjába, ahol külön szoba szolgált a cipők tárolására. Ennél jobb megoldást aligha lehetne találni egy cipőmániás számára, és ha valakinek van lehetősége egy ilyen gardróbra, akkor ne sajnálja rá a pénzt. Akinek azonban ez nem adatott meg, annak sem kell feltétlenül az elöl hagyott cipők között élnie, csak ismernie kell a megfelelő praktikákat és az ügyes tárolási lehetőségeket. 

A kis lakásokban is találunk helyet a cipők számára, csak egy kicsit kreatívabbnak kell lennünk.

nyito-lefele-nyil-bibor