A cikk elolvasása: 4 perc

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

Otthonunk építésekor, vagy felújításakor az egyik legnagyobb projekt a padlóborítás kiválasztása lesz.

Egy döntés, ami sok összetevőből születik meg  

Otthonunk építésekor, vagy felújításakor az egyik legnagyobb projekt a padlóborítás kiválasztása lesz. Számtalan szempontot kell figyelembe vennünk, hogy a helyes döntést meg tudjuk hozni.

A helyiségek típusa eleve meghatározza az irányokat. A vizes blokkba alapvetően járólapot szoktak lerakni, noha már vannak olyan laminált padlók, amelyeket kifejezetten nedves, párás közeghez fejlesztettek ki. A konyha tulajdonképpen egyfajta műhely, ahol lecsöpög, kifolyik, megég valami, ezért ott is a kövezés a legnépszerűbb. Ráadásul a kövezetet a legkönnyebb takarítani, elég hozzá egy vödör felmosó víz. 

A lakás egyéb helyiségeinek borításához már számos lehetőség közül választhatunk, és a stílus, az ízlés, a komfort és a pénztárca együtthatója mentén születnek meg a döntések, amelyek rendszerint hosszú időre, akár évtizedekre szólnak. Vannak olyan burkolóanyagok, amelyek kiállják az idő próbáját, mások olcsók ugyan, de váltásukra rövidebb időn belül kell majd sort keríteni.  

A laminált padló nagyon kellemes burkolóanyag, igazán látványos a lerakása utáni eredmény.

Nem könnyű a döntés, mert igazából arról határozunk, hogy milyen padló fogad majd, ha hazaérünk. Mit érint meg a talpunk először, amikor reggel kilépünk az ágyból? Milyen hangulatot kölcsönöz majd otthonunknak a járószintet borító burkolat? 

Szedjük rendszerbe a lehetőségeket!

A burkolóanyagokat több szempont alapján kategorizálhatjuk, de talán az a legcélszerűbb, ha anyagának oldaláról közelítjük meg a kérdést. Alapvetően a fa, a kő és a gumi/műanyag azok az alapanyagok, amelyekből a padlóborítások készülnek.  

Ma már olyan széles a burkolóanyagok skálája, hogy kis túlzással a lakás bármely helyiségébe bármilyen típusból választhatunk, de azért a tipikus tulajdonságok nyomán érdemes elindulnunk, mivel a speciálisan kialakított típusok árai meglehetősen borsosak.   

Ma már olyan széles a burkolóanyagok skálája, hogy kis túlzással a lakás bármely helyiségébe bármilyen típusból választhatunk.

Fából készült burkolóanyagok

A fából készült burkolóanyagok tipikusan a száraz és nagyjából állandó hőmérsékletet tartó helyiségekben érzik a legjobban magukat. 

A legnépszerűbb kétségkívül a laminált padló. Nagyon kellemes burkolóanyag, igazán látványos a lerakása utáni eredmény. Színben, méretben és mintázatban hihetetlen széles a kínálat, ráadásul nagyon gyorsan le lehet rakni. A borítás technikája olyan egyszerű, hogy egy kis gyakorlattal és ezermesteri képességgel akár házilag is lerakható. Mindamellett szívós, hosszú életű, és – amennyiben ráhagyással vásároltunk –félre tehetőek elemek arra az esetre, ha valahol kopás vagy egyéb sérülés jelentkezne. És ha még ez sem lenne elég, akkor tegyük hozzá, hogy nagyon pénztárcakímélő a laminált padló mellett dönteni. 

A laminált padló egy kis gyakorlattal és ezermesteri képességgel akár házilag is lerakható.

Hátrányaként említhető, hogy nagyobb igénybevétel esetén az átlagos minőségű példányok, gyorsabban kopnak és vetemednek, mint a parketta. Korábban zajosabbak is voltak, de ma már remekül kiküszöbölhető ez is egy zajfóliás alapozással, amit ugyancsak egyszerű lehelyezni.   

Nagyon szép és generációkat kiszolgáló burkolat a szalagparketta. Mostanában kezd felzárkózni a laminált társa mellé, mert sokan szavaznak a teherbírására és az időtállóságára. Kétségtelen, hogy 10-15 évente fel kell újítani, ilyenkor egy porral-zajjal járó csiszolást kell elviselnünk, majd a védőlakkal bevonatozás száradási idejét is türelemmel ki kell várnunk. Az eljárás után a parketta úgy fog kinézni, mintha újonnan rakták volna le. Hátrányának mondható, hogy drágább, mint a laminált padló, és a lerakásánál nem nagyon lehet megspórolni a szakember költségét sem.    

Nagyon szép és generációkat kiszolgáló burkolat a szalagparketta padló.

Speciális, de fából készült burkolóanyagok még a hajópadló vagy a parafapadló. Ezek drágább típusok, de nagyon különleges hangulatot tudnak adni a lakásbelsőnek. A parafa nagyon rugalmas, és kiváló hő- és hangszigetelő, viszont sokkal érzékenyebb a fizikai behatásra, mint a társai. Ezért ezt a típust inkább a hálószobába ajánlom jó szívvel. 

Kőburkolatok   

A kőburkolatoknál a járólap foglalja el a központi szerepet. A választék elképesztően széles, ráadásul évről évre változnak a trendek.  Van, amikor a fahatású típus viszi a divatot, máskor a márványra emlékeztető, vagy a kerámia mintájú. Színek és méretek, minták és kopásállóság – minden elérhető, ami szem-szájnak ingere. 

A járólapok elsősorban a konyhában, a fürdőszobában és az előszobában szoktak helyet kapni, noha mediterrán stílusú szobabelsőknél akár a nappaliban is megjelenhet a kerámiára hajazó verziója. A szobákban csak akkor az igazi, ha padlófűtést fektetünk alá, különben nagyon hideg lesz a járószint télen, és kénytelenek leszünk szőnyeggel kompenzálni ezt a kellemetlenséget. 

A járólapok elsősorban a konyhában, a fürdőszobában és az előszobában szoktak helyet kapni.

A járólapok legnagyobb hátránya, hogy a lefektetésük nagy szakértelmet igényel. Ki kell alakítani egy egyenletes alapot, majd ragasztani, fúgázni kell, ami több napos, fáradságos munka. Nagy előnye, hogy masszív padlóanyag és mindamellett könnyű tisztán tartani. Ne kapkodjuk el a kiválasztását, mert a járólap feltörése nagyon nehéz és sok kosszal-zajjal járó tevékenység.  

Műanyagok

Magyarországon alapvetően két típusát használják a műanyag burkolóanyagoknak: a linóleumot és a PVC-t. Ezek a burkolóanyagok a legolcsóbbak, és egyszerű ragasztásos technikával lerakhatók. Bár nem ezek a legszebb anyagok, de napjainkban már számos, lakásban is jól mutató típus kapható. Inkább lépcsőházak, irodák és ipari terek burkolásánál használják a műanyag burkolókat, olyan helyen, amelyek nem tűzveszélyesek. 

Inkább lépcsőházak, irodák és ipari terek burkolásánál használják a műanyag burkolókat, olyan helyen, amelyek nem tűzveszélyesek.

A burkolóanyagok kiválasztása nem egyszerű feladat, de ez a kis útmutató is segítséget jelenthet a megfelelő típus kiválasztásához!

nyito-lefele-nyil-bibor