A cikk elolvasása: 5 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc: +36 (70) 426-3106

Minden sarok önálló tulajdonsággal rendelkezik, azt is mondhatnánk, hogy saját titkuk van.

Elárvult terület

Egy otthon berendezése mindig nagyon komoly tervezéssel jár. Számos körülményt kell fiegyelembe venni kezdve a lakás méretétől és beosztásától a kedvenc stílusig. A tervezés és a megvalósítás között rendszerint hosszú idő telik el, és az is természetes, hogy mindenki a központokra koncentrál. A nappaliban a meghatározó ülőgarnitúra és a nagy felületek összhangja lesz a fontos, a konyhában a konyhabútor, a hálószobában a franciaágy vagy a gardrób. 

Amikor már csaknem mindennel készen vagyunk, előfordulhat, hogy egyfajta aránytalanságot érzékelünk. Ez az érzés általában a legnagyobb helységben, a nappaliban szokott keletkezni. Nem könnyű felfedezni ennek az érzésnek az eredőjét, mert ami a problémát okozza, az a lakás méltatlanul elhanyagolt része, a szoba sarka, illetve sarkai. Nem véletlen, hogy a berendezés végső fázisában döbbenünk rá, hogy a térben egy kihasználatlan terület töri meg a harmóniát. Érdemes ilyenkor átgondolni, hogy milyen funkciót kaphat az addig árva terület.       

Titokzatos helyek   

Minden sarok önálló tulajdonsággal rendelkezik, azt is mondhatnánk, hogy saját titkuk van.  Alapvetőnek mondható, hogy egy túlzsúfolt helyiségben egy sarokpolc csak tovább nyomja a teret, míg egy szellős térben kifejezetten okos dolog, ha valamilyen funkcióval ruházzuk fel ezt a területet. Előfordulhat, hogy az egyik sarkot szinte sosem éri fény, míg a másikon hosszan időzik el a napsugár. Egy fénybe borított sarok optkailag növeli a térhatást, míg az árnyékos sarokba érdemes egy kis fényt lopni, mondjuk egy állólámpa, vagy egy LED-lámpa vagy csík segítségével. A napfényben fürdő sarokban jól fogja magát érezni egy szobanövény is, s olykor ennyi már elegendő is a tér kiegyensúlyozásához. 

A saroknak a kislakásokban kiemelkedő szerepe lehet, hiszen minden talpalatnyi helyet ki kell használni. Ilyenkor nagyon nehéz elkerülni a túlzsúfoltságot, de a sarokpolcok levehetik ezt a terhet az enteriőrről. Amennyiben egy kis szoba központi részét szellősen tudjuk kialakítani, akkor a beépített sarkok egyfajta keretbe foglalják azt, és nagyobbnak hat tőlük a lakás. Ügyelni kell minden esetben a stílusra, mert egy stílusidegenül berendezett sarok a teljes arculatra romboló hatással lehet.

Egyfunkciós sarok  

Szögezzük le, hogy nem minden sarkot kell berendezni, sőt általában ez nem is lenne szerencsés. Nem mindegy, hogy az adott helyiségben mekkora szabad teret nyújtanak a sarkok. Tipikusnak mondható, hogy ezt a területet, ha másra nem, de polcok felszerelésére ki lehet használni. A már korábban említett stílusazonosságra kell ügyelni. Egy high-tech környezetbe a lebegő üvegpolcok passzolnak, míg egy vintage enteriőrben a tömörfából épített fapolcok emelhetik az összhatást. A polcokra kedvünk szerint pakolhatunk, de mindig kerüljük azon is rendetlenséget, mert azonnal káoszt okozhatunk vele. Figyeljünk arra is, hogy a polcokon elhelyezett tárgyak ne törjék meg a helyiség egységes látványát. 

A sötétebb lakásokban nagyon jó megoldás lehet, ha a sarokban állólámpát helyezünk el. Alkonyattól pirkadatig ennek a lámpának a fénye szépen megvilágíthatja a belső terek egy szegmensét is, amit a sötétbe burkolódzó sarok miatt szürkületi zónának tudhatnánk. 

A sarokba helyezhetünk állványon vagy polcra rakott szobanövényt, ami élő szoborként egyfajta természetes dísze lehet a szobának. Valóságos szobor is helyet kaphat, ami különleges jelentéssel bír, hozzáad az enteriőrhöz. Képzeljünk el egy afrikai stílusban berendezett környezetet, amelynek az egyik sarkában kézműves módon faragott ébenfaszobor áll. Tökéletes hangulatot lehet egy ilyen sarokkal elérni. 

Ügyelni kell minden esetben a stílusra, mert egy stílusidegenül berendezett sarok a teljes arculatra romboló hatással lehet.

Hódolhatunk a kényelemnek is, s ehhez felhasználhatjuk az addig céltalan sarkok egyikét-másikát. A relaxáláshoz tökéletes lehet egy ott elhelyezett hintaszék, ami mellé – ha van hely rá – állólámpát is tehetünk, s már-már egy olvasósarokká alakíthatjuk a területet. A modern, fiatalos lakásokban vagy a gyerekszobában nagyon jó megoldás lehet egy színes és kényelmes függőfotel felszerelése. Egy bohém szobabelsőben tökéletes helye lehet ennek a kiegészítő bútordarabnak. 

A sarokban felrakhatunk álló tükröt stílushoz igazodó keretben, de vannak, akik ezt a területet egy pici kandalló beépítésére hasznosítják. A sarokkandalló tetején pedig még mindig el tudunk helyezni egy-két keretben álló kisebb képet vagy dísztárgyat. A sarok betöltésének lehető legegyszerűbb megoldása egy poszter felragasztása tekinthető, ami a dekorációt egészítheti ki. 

Nagyobb sarok kihasználása           

A nagyobb helyiségek tulajdonsága, hogy a sarkoknak is sokkal nagyobb a területük, amit viszont már vétek lenne kihasználatlanul hagyni, annál is inkább, mert gazdagodik tőle a szoba funkciója. Elsősorban a nappali lehet az a helyiség, amit újabb funkcióval bővíthetünk, ha kihasználunk egy nagyobb sarkot. A legegyszerűbb megoldás az, ha valamilyen szép, stílusban illő ülőgarnitúrát helyezünk el ott, ahová kicsit vissza lehet vonulni. 

Sarok

 

Akkor bővül igazán a sarok szerepe, ha valamilyen komplex tevékenyéget tudunk ott végezni. Ilyen lehet egy olvasósarok, egy kávésarok, vagy egy munkasarok. Ezekhez a funkciókhoz már nem lesz elég egy kényelmes szék. Az olvasósarokban szükség lesz egy kisszekrényre, ahová letehetjük a könyvet, szemüveget, teáscsészét stb.  Szükség lesz továbbá egy álló- vagy fali lámpára még akkor is, ha hagyományos könyv helyett e-book olvasót használunk. A kávésaroknál a kisasztalt helyettesítheti egy zsúrkocsi. A munkasarok viszont már asztalt és polcokat is megkövetel. Minden esetben célszerű, ha elérhető konnektorokat is felszerelünk oda, hiszen a lámpának, a laptopnak, esetleg a kávégépnek szükség lesz elektromos áramra, s azt jobb onnan közvetlenül elérni. 

A sarokban lévő ülőbútornak kényelmesnek kell lennie, a munkasarokban pedig kerekeken gördülő irodaszék könnyíti meg a tevékenységet. Ezekben a sarkokban kellemes, melegfényű izzóval ellátott lámpákat kell elhelyezni, amelyek hangulatvilágítási funkciót is nyújtanak amellett, hogy fényt adnak az adott tevékenységhez.

Olykor a fantáziánkat kell használni, hogy a lakásban felfedezzük a hasznos sarkokat. Előfordulhat, hogy a bútorok átrendezésével tudunk felszabadítani egyet a fenti tevékenységek elvégzéséhez. Ne arra gondoljunk, hogy a bútorok mozgatása milyen erőfeszítéssel jár, mert az eredmény önmagáért beszél majd. Az addig elárvult sarok megtelik élettel. Amikor igény jelentkezik egy eddig nem gyakorolt tevékenységre, helyet keresünk egy új funkciónak, ne feledkezzünk el a sarkokról, mert nem várt lehetőségeket képesek nyújtani ezek az egyébként kissé elfeledett területei a szobának.    

Sarok - kávésarok