A cikk elolvasása: 6 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc: +36 (70) 426-3106

Lássuk, milyen lesz a közeljövőben az okoskonyha.   

Beláthatatlan távlatok

Lassan belépünk a mesterséges intelligencia alkalmazásának korszakába. A körülöttünk lévő eszközöket egyre-másra adaptáljuk az internetre. Okosodik az óránk, a karkötőnk, az ablakunk, az ágyunk, az asztalunk – minden használati tárgyunk kezd többletfunkciókkal bővülni, csak bírjuk követni a technikai újdonságokkal a lépést! 

Okosodásban az otthonunk fogja hamarosan vinni a prímet, és ennek egyik – ha nem a legfőbb – terepe lesz a konyha. Ez a helyiség gyakorlatilag a lakás üzeme, ahol különböző tevékenyégeket kell végezni, s ahol kémiai folyamatok mennek végbe a főzés során. Nagyanyáink egykor szinte egész nap ebben a helyiségben tartózkodtak, hogy ellenőrizzék, szemmel tartsák a lábosokat. Anyáink már csak néhány órát tevékenykedtek ott a különböző technikai megoldásoknak köszönhetően. Manapság a mikró és a legújabban megjelent airfryer készülékek segítségével az ételek elkészítése percekre rövidült le, de a távlatok szinte beláthatatlanok az okos elemek egyre gazdagabb tárháza által. Lássuk, milyen lesz a közeljövőben az okoskonyha.     

Forradalmi változások előtt

A konyhagépek gyártói már fel is kapaszkodtak a csúcstechnológia vonatára. Az már nem lehet kérdés, hogy egyre okosodó eszközök kerülnek ki a gyárakból. Inkább az jelent majd kihívást, hogy ezeket a konyhai berendezéseket ki és milyen hatékonysággal lesz képes használni. Ahogy a mobiltelefonok kezelése az idősebb korosztály számára gondot okoz, úgy az okoskonyha eszközeinek kezelése is megköveteli speciális ismereteket. 

Manapság a mikró és a legújabban megjelent airfryer készülékek segítségével az ételek elkészítése percekre rövidült le. Okoskonyha.

Igaz az is, hogy a jövő okos konyhai eszközei olyan támogatást adnak a használóinak, amit szinte el sem tudunk képzelni. A nagy gyártók a kiállításon már be is mutatták ezeket a gépeket, amelyek az informatika minden használható megoldásával elláttak. A másik jól látható irány pedig ezeknek a gépcsodáknak az internettel való teljes összekapcsolódása felé mutat, amely ezzel együtt a mobil eszközökre is felköltözik. Az applikációk használatával lassan oda jutunk, hogy karosszékből fogjuk a főzés folyamatait szabályozni. A kiállított termékek mustráját követően joggal mondhatjuk, hogy az otthoni főzés forradalmi változások előtt áll.     

Mire képes az okossütő?    

A konyhában két nagyon fontos berendezés helyezkedik el: az egyik a sütő, ahol az ételeink készülnek, a másik pedig a hűtőszekrény, amelyben tároljuk az alapanyagokat. A hagyományos sütők közül a boltok kínálnak gázzal működő és árammal működő, illetve vegyes energiaforrásra alapuló típusokat. Korábban a legtöbben a vegyes típusokat vásárolták, amelyek a nyílt részen gázrózsával hevítettek, míg a sütőteret a precízebben beállítható elektromos áram hevítette fel. Az ilyen sütők esetében olykor bele kellett nézni a sütőtérbe, hogy ellenőrizzük a folyamatokat. Erre a kellő eredmény miatt múlhatatlan szükség volt, ha nem akartunk megégett vagy félig nyers ételt feltálalni. A modernebb változatok esetében egy belső világítás segítette a szakácsot, akinek nem kellett felnyitnia a sütő ajtaját. Az legújabb, motion react nevű megoldás arra is képes, hogy a világítás akkor is működésbe lép, amikor a sütő felé tartunk. A drágább termékeknél még kamerát is beépítettek a készülékbe, amelynek a segítségével a sütés teljes folyamatát kontrollálhatjuk. Ezt a kamerát mobilhoz is kapcsolhatjuk, így a nappaliból is figyelemmel kísérhetjük, hogy mi történik a sütőben. 

Okossütő

A mesterséges intelligencia azonban olyan mértékben alakítja át a tűzhelyeket, amiről korábban álmodni sem mertünk. Az okoskonyha okossütőjében olyan automatikus programok állnak a rendelkezésre, amelyek segítségével tökéletesen beállíthatóak az egyes ételekhez szükséges hőfokok és sütési idők, képesek az ételt párolni, és a memóriájában eltárolhatóak a sikeresen megfőzött ételek paraméterei vagy a még sosem készített, internetről letölthető receptek. A beépített AI képes lesz megjegyezni a családtagok ízlését és kedvenceit, így azokat az ételeket egyetlen gombnyomással el lehet készíteni. Arra is ügyelni fog a rendszer, hogy a megfelelő adagokat és a tápanyagszükségletet is biztosítsa az egyes személyek számára. 

Okoshűtő, mint konyhai menedzser         

A konyhai készletek és a beszerzés direktora a jövőben a hűtőgép lesz. Ez a gép kívül-belül nagy változások előtt áll. A hűtőmágnes-gyűjtők nagy bánatára a fridzsider előlapja, vagyis az ajtaja egyetlen nagy képernyővé fog változni, amely számos funkciópanelt tartalmaz majd. A képernyő összeköttetésben áll interneten keresztül azokkal az adatbankokkal, amelyek alapján meghatározhatjuk az egyes ételfajták optimális tárolását. Egyetlen gombnyomás elegendő lesz az ideális páratartalom és hőmérséklet beállításához a hűtőn belül elszeparált szektoroknál. Mivel a kommunikáció alapja az internet, a műveleteket mobilról is elvégezhetjük, ergo a világ minden pontjáról kapcsolatban lehetünk a hűtőszekrényünkkel. 

A hűtő információs panelje persze nemcsak a hőmérséklet beállítására lesz képes. A képernyőről is meg tudjuk nézni, hogy mi van a gép belsejében anélkül, hogy kinyitnánk annak ajtaját. Beállíthatjuk a sztenderd termékeket, amelyekből mindig lenni kell a hűtőben, és kifogyás előtt a készülék jelezni fogja, hogy szükség van a készlet feltöltésére. Az okos hűtőszekrény alkalmas lesz receptek tárolására ugyanúgy, mint a sütőnk, figyeli az elfogyasztott kalóriákat, diétás vagy fogyókúrás ételek választékával támogatja a felhasználót. Mindezt úgy, hogy azokból az alapanyagokból válogat, amelyek elérhetőek a hűtőben. 

A hűtőszekrény belső tere is megváltozik, amelynek a fő mozgatórugója a rugalmasság. Annak érdekében, hogy minél specializáltabban tárolhassunk, összehajtható polcok, multifunkcionális tárolók állnak a rendelkezésünkre. Ezek segítségével minden ételtípust el tudunk tárolni úgy, hogy az egyes szektorokat a külső panelben az adott étel igényéhez igazítunk. Kiemelt figyelem jut a zöldségek és gyümölcsök tárolására, kiküszöbölve a ma még tapasztalható kellemetlenségeket, a fagyott ízt, a penészedést vagy rohadást. Ezek a termékek fajtájuknak megfelelő bánásmódban részesülnek. 

Élvezetté változik a főzés

A két nagy készülék mellett természetesen a többi konyhai eszköz is nagy változások előtt áll. Már most is lehet találni olyan beépített főzőlapot a piacon, ami csak akkor emelkedik ki a munkapadból, amikor használni akarjuk. Ezeket a főzőlapokat különböző méretű felületekké lehet osztani. Ez a megoldás a méretükben más-más edények tökéletes felmelegítését segítik elő. 

A tűzhelyhez kapcsolódó páraelszívók sem maradnak meg régi funkciójukban. A legújabb modellek érzékelik a munkagőzt, és ennek megfelelő szívóerőt fejtenek ki. A mikrohullámú sütők is fejlődni fognak. Manapság már kaphatók olyan típusok, amik alkalmasak a grillezésre és a meleg levegő keringetésére, ezzel kiváltva a régi, gázzal működő tűzhelyeket. Kaphatunk olyan mikrót is, amivel házi desszerteket vagy éppen joghurtot készíthetünk.     

A vázolt megoldások nemcsak a főzés folyamatát könnyítik meg, de lényegesen csökkentik az energiaigényt is, illetve annak típusát. A gáz helyébe az elektromos áram lép be minden készülék esetén, amelyet akár napelemes megoldással is működtethetünk, teljesen zöldítve a konyhai tevékenységet. Egyáltalán nem tűnik fikciónak, hogy néhány évtizeden belül olyan okoskonyha települ az otthonunkba, amely egy profi étterem tudását lesz képesek kiváltani. Az sem lenne meglepő, ha néhány év múlva ez a cikk is elavulttá válna, akkora a fejlődés üteme az okoskonyha eszközeinek tekintetében. Az biztos, hogy a jövő konyháiban már nem fogunk robotolni órák hosszat, és az okoskonyha élvezetté varázsolja majd a főzést. 

Az biztos, hogy a jövő konyháiban már nem fogunk robotolni órák hosszat, és az okoskonyha élvezetté varázsolja majd a főzést. 

nyito-lefele-nyil-bibor