A cikk elolvasása: 5 perc

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

A kert is lehet a nyaralás helyszíne.

Amikor még a járványtól való félelem az akadály  

Egy idei felmérés szerint a magyarok közül csak minden tizedik tervezi, hogy külföldön fog nyaralni. A hazai turizmusra már sokkal többen szavaznak, és különösen a Balaton tűnik – nem igazán meglepően – a legnépszerűbb célpontnak. Sokan reménykednek benne, hogy a járvány az oltásoknak köszönhetően csillapodni fog, de legalább ennyien óvatosak még ebben a tekintetben. Akik se külföldre, se belföldre nem mernek elkalandozni, azoknak marad a ház körüli kert, már amennyiben ilyen lakóhelyük van. Megoldható a nyári zártkörű nyaralás egy ilyen lakó-, vagy hétvégi házban is. Ahhoz azonban, hogy ezt valóban pihenésnek, üdülésnek tudjuk felfogni, érdemes egy kicsit jobban előkészíteni a terepet.   

A nyaralás már a teraszon elkezdődik

Egy kertes ház nagyjából három kültéri egységből szokott állni. A ház előtti kiskert igazából nem ad túl sok mozgásteret, na meg ki szeretne a járókelők szeme előtt napozni, vagy pihenni? 

A másik fő egység a terasz, amely optimális esetben a hátsó, nagy kerti részre nyílik. Ezt a területet már úgy alakíthatjuk át, ahogy csak akarjuk. A nyaralás hangulatát a legjobban a lazaság adhatja vissza, például az, hogy akár mezítláb is sétálhatunk az adott helyen, mintha csak a strandon vagy a tengerparton lennénk. Ehhez megfelelő lehet a területet műfűvel borítani, esetleg puha szőnyegekkel lefedni.  Manapság már kaphatóak olyan típusok, amelyeket kifejezetten a szabadtérre tehetünk ki. Bár a teraszok nagy része fedett, de nem árt, ha időjárástűrő szőnyegeket szerzünk be. Ezeket aztán még a kertünk egyes zöld területeire is kitehetjük, ha éppen piknikelni vagy csak heverészni szeretnénk. 

Teraszunkat díszítsük fel látványos virágokkal, hogy a természet még közelebb jöjjön hozzánk. De nagyon mutatósak lehetnek az élénk színű kaspók, amelyekbe akár fűszernövényeket is ültethetünk. Amennyiben van helyünk, egy függőágy vagy állítható nyári fotel is jól jöhet az otthoni nyaralás érzetének felkeltéséhez. Ne feledkezzünk el a kellemesen langyos éjszakákról sem: helyezzünk el meleg fényeket árasztó lámpákat, vagy lampionokat. A kellemetlen rovarok ellen pedig a teraszon lévő asztalhoz közel telepítsünk rovarcsapdát. A nagyobb teraszokra kivihetjük a kisebb hűtőládát, hogy a hideg italok kéznél legyenek. Egy szó mint száz, tegyük nagyon otthonossá, kényelmessé a teraszt, és mindezt úgy, hogy összhangban legyen a kerttel, a természettel.      

Egy terasz komplexebben bútorozható, ezért sokkal jobban szolgálja a komfortot, annak tulajdonosát. 

A kert mint konyha – főzés, grillezés 

Az utóbbi évek trendjévé vált, hogy a lakótér belső szolgáltatásai megjelennek a külső környezetben is. Erről szólt a korábbi, kerti konyhával foglalkozó cikkem is. Ha valamikor, hát most itt lehet az ideje egy ilyen konyha beüzemelésének. A szép, nyári napokon a külső térben minden tekintetben kellemesebb lehet a főzés. A belső, fülledt konyha helyett a szabad levegőn való ételkészítés és étkezés visszaidézi a gyerekkori nyarakat. A nyári konyha és étkező tekintetében rendkívül színes a választék, és a moduláris felépítés miatt bármekkora, és bármilyen szolgáltatást nyújtó berendezéseket és bútorokat tudunk összeválogatni.    

A nyaraláshoz a kerti parti szervesen hozzátartozik, a partihoz pedig szükségünk lesz egy grillezőre. Szerencsére a grillsütő felépítése nem engedélyköteles, tehát minden további nélkül belevághatunk a megépítésébe. A hely kiválasztásánál nagyjából ugyanazok a szempontok, mint a kerti konyha esetében. A telek tájolása, az uralkodó széljárás fontos tényező lesz majd annak eldöntésében, hogy hova telepítsük a grillsütőt. A grillezőnek minden oldalról szabadon kell hagynunk másfélméternyi helyet, hogy a sütés kényelmes legyen. Nem lehet a sütő közel a ház ablakaihoz, mert a füst óhatatlanul oda is beáramolna. 

Grillezés a kert otthonos terében.

A grillsütőhöz kiválóan felhasználhatóak a ház építéséből megmaradt kövek, téglák, terméskövek, de akár betonnal is dolgozhatunk. A grillsütőnek mindenképpen kell egy kb. 30 centiméteres alapot ásni, amelynek az aljára 5-7 centis betonréteget kell lerakni. Ez biztosítja majd, hogy az építmény ne süllyedjen meg. Az alapba rakhatunk vasdarabokat is, hogy minél masszívabb legyen a megágyazás. 

A grillező formájáról szabadon dönthetünk, de nagyjából három alaptípusra oszthatóak. A hagyományos grillező rendszerint kör alakú, és nagyjából 40-60 cm magas. A tetején fekszik át a grillező rács a parázs felett. Lehet kombinálni bográcstartóval is. A többszintes grillező felépítményéhez már szükséges lesz a kötőanyag. Ez vagy cement, vagy habarcs szokott lenni. Magassága elérheti a konyhai munkapultok 90 centiméterét és használhatunk 2-3 rostélyt is. Az ilyen emeletes építményeknél alul van a tűztér, majd feljebb egy hamutálca és széntartórostély helyezkedik el. Két oldalához hozzáépíthetőek munkalapok, így már egy kisebb konyha születik, ahol a grillezés csaknem nagyüzemben folyhat. A harmadik típusú grillező a kéményes verzió, amely tulajdonképpen annyiban tér el a többszintestől, hogy a füstöt egy kb. 2 méter magasságú kéményben vezetjük el. 


A kert egyéb funkciói   

A kert a főzés és étkezés mellett számos funkcióval szolgálhat még, csupán a terület és a pénztárcánk nagysága szabhat határt az elképzeléseinknek. A legkülönfélébb kerti búrtorok közül válogathatunk. Akár egy olvasósarkot is kialakíthatunk a lugasban, vagy a kertünk egy nyugalmas pontján. Manapság már olyan anyagból készülnek ezek a bútorok, hogy az időjárás minden viszontagságának ellenálljanak, tehát egész idényben kint lehetnek a kertben.      

Egy kerti hintaszék, egy nyugágy kötelező darab, és amennyiben van egy kis kerti tavunk, akár a partja mentén is elhelyezhetjük, így élvezve a természet áldásait. Arra is lehetőség van, hogy egy kis borozót vagy sörözőt működtessünk az árnyas fák alatt, de építhetünk egy könnyűszerkezetes platformot, hogy esős időben is össze tudjunk ülni a barátokkal és a rokonokkal. 

A teljes összképhez a megfelelően kialakított világításra is szükség lesz, hogy a tevékenységek pontjait alkonyatkor és este is ugyanúgy igénybe tudjuk venni, mint nappal. A hasznos világítás mellett pedig díszvilágítást is tervezhetünk a virágágyások és bukszusok köré, valamint a kerti járdák szegélyében. 

Egy jól megtervezett és igényünkre szabott kert igazán vendégmarasztaló tud lenni, és talán már nem is fognak annyira hiányozni a nyári nagy utazások, mint korábban.

A kerti tó növényei leginkább a tündérrózsa, a sásnőszirom és a mocsári nefelejcs.

nyito-lefele-nyil-bibor