A cikk elolvasása: 6 perc

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

Kisállat a lakásunkban.

Ember és állat kapcsolata

Az ember mindig is együtt élt az állatokkal. Amikor még csak vadászott rájuk, már akkor is kölcsönhatás érvényesült ember és állat között. Néha a vadász nyert, olykor pedig a vad. Az első partnerkapcsolatra a kutyával lépett az ember, s ez meg is látszik ennek az állatnak az etológiájában, mert minden ízében képes volt hozzánk alkalmazkodni. 

Az állattartó népeknél a kutya már őrző-védő szerepet kapott, és számos egykor vadon élő állatot háziasítottak. Az állatoktól való elszakadás az ipari forradalom és a nagy iparvárosok megszületésével történt. Vidéken persze a mai napig megmaradt a haszonállatokkal való foglalkozás. 

A városi ember viszont egészen másként viszonyul az állatokhoz. A kisállat tartásának divatja talán az uralkodói rezidenciákon kezdődött, de a városokban vált tömegméretűvé a 20. században. Az ottlakók számára a kutya, macska nemcsak a természet négylábon járó produktumát jelentette, hanem sokszor valóságos társat is. Nem szabad azonban elfelejtenünk, hogy domesztikáció ide vagy oda, mégis állatokról beszélünk, amelyek befogadására fel kell készítenünk lakásunkat is.       

Felkészülés a kisállat fogadására

Mind a mai napig sok vita folyik arról, hogy szabad-e, etikus-e állatot tartani városi lakásban. Az egyik párt szerint csak vidéken, ahol nagy és szabad mozgás áll a kutya, macska rendelkezésére, célszerű az állattartás. A másik párt szerint viszont ezeknek az állatoknak lehet megfelelő környezetet teremteni a lakásban is, ráadásul sokkal nagyobb figyelmet kapnak, mint vidéken lakó társaik. 

Az azonban tény, hogy a lakásban tartandó kisállat megérkezésére alaposan fel kell készülni, és fel kell rá a lakást is készíteni, mégpedig annak figyelembevételével, hogy milyen állattal fogunk együtt élni. Az a gondos gazdi, aki még jóval a kisállat megérkezése előtt tájékozódik annak szokásairól, igényeiről. Az a bölcs lakástulajdonos, aki ilyenkor azt is megvizsgálja, hogy mi az, amit el tud viselni a lakásában. Amennyiben méregdrága bőrkanapénk van és azt szeretjük is, aligha lenne jó döntés egy macskát engedni a közelébe.      

Macskára várva

Ha már a két pártnál tartunk, tegyük hozzá, hogy vannak kifejezetten kutya és macska rajongók. Erre mondják, hogy tűz és víz. Akinek nagyon sok az elfoglaltsága és keveset tartózkodik otthon, ám mégis szeretne valamilyen állatot tartani, annak a macska lesz a jó választás. A macska alapvetően szobatiszta állat. Amikor kölyökkorában megérkezik új helyére, elég csak kitenni egy tálca macskaalmot, és ösztönösen abban fogja elvégezni a dolgát. Legyünk azonban okosak, és olyan helyre tegyük az almot, mely messze van az orrunktól. 

Kisállat - macska.

A macska jól elvan egész nap egyedül, amennyiben van elesége és vize. Viszont életmódja miatt nappal képes órákat szunyókálni, míg este mozgásba jön, és szaladgál a lakásban. Kertkapcsolatos ház esetén kényelmesen megoldható a probléma azzal, ha a kerthez vezető ajtóra felcsapódó átjárót szerelünk. Ilyen esetben a lakás nagy részétől érdemes elrekeszteni, mert előszeretettel viszi haza az elfogott egeret, madarat. 

Már a cica megérkezése előtt okos dolog beszerezni egy kaparófát, és arra kell trenírozni, hogy a karmait azon élezze. A karom élesítése olyan beépített ösztön, amelyről ezt az állatot nem lehet leszoktatni, viszont vannak kedvenc karmozó helyei, ahol a saját szagát érzi. A városi lakásban meg kell adni a lehetőségét annak is, hogy folyamatosan tudja tornáztatni a testét. Erre valóak a különböző típusú és méretű macska mászókák. Arra kell figyelnünk, hogy olyan méretűt vegyünk, ami elfér egy kisebb, nem különösen igényes helyiségben, ahol kedvére mászhat, ugrálhat. Viszont az áruházakban kínált macskaágyakat kerüljük el, mert minden macska megtalálja a maga pihenőhelyeit, és nagy a valószínűsége, hogy a macskaágyra rá sem bagózik. 

Aki macskával osztja meg a lakását, az nem árt, ha tudja, hogy minden óvintézkedés ellenére ott fogja hagyni karmai nyomát olyan helyeken, ahol nem szeretnénk. A fából készült nyílászárókat különösen kedveli, így célszerű műanyag ablakot, ajtót beszereltetni, mert azokat semmi bántalom sem fogja érni. 

Kutya érkezik a családba    

A kutya szinte szöges ellentéte a macskának. A kiskutyát úgy kell nevelni, mint az embergyereket. A szobatisztaság több hónapos küzdelemmel fog járni. Ezért olyan helyet kell a kis jövevény számára biztosítani, ahol a pisi-kaki könnyen eltávolítható, és nem okoz túl nagy kárt sem a kiskutya napi rendszeres csomagja, sem a takarítószerek folyamatos használata. 

Célszerű olyan padló használata, amelyről minden csúnyaság könnyen eltávolítható. Emiatt a padlócsempe és a kövezett padló, valamint a linóleum borítás a legjobb választás. A kiskutyának még nem kell nagy tér, azért egy kis helyiségben is elhelyezhető, de ne feledkezzünk meg a fekhelyének kialakításáról sem. A kutyust rá lehet szoktatni egy nagyobb kutyaágyra, és élete végéig ragaszkodni fog hozzá. 

Kisállat. Kutya fekhely.

Kutyát csak a nagyon elkötelezetteknek érdemes tartani, hiszen mindennapos törődést igényel. Még a kertben élő vidéki kutyák is igénylik a foglalkozást, mert a játék lételemük. A lakásban élő ebek azonban nagyon precíz napi beosztásra fogják a gazdájukat szoktatni. Naponta legalább két sétára el kell vinni őket, hogy a szobatisztaság fenntartható legyen, és a kutya végre eggyé válhasson a természettel. Ilyenkor végigszaglássza az üzenőpóznákat, haverkodik a többi kutyával, és vígan szalad az eldobott labda után. A kutya napirendben szereti élni az életét, és nem érzi jó magát, ha hektikusak a mindennapjai. 

Szokták azt is mondani, hogy lakásban csak kistestű kutyát vagy ölebet célszerű tartani, mert az ott kimozoghatja magát. Az a helyzet, hogy a lakás még egy tacskó számára sem elég, ugyanúgy ki kell vinni sétálni, mintha bernáthegyit tartanánk az otthonunkban. 

Beszéljünk a szőrről 

A szőr tekintetében nincs különbség a kutya és a macska között. Ha nem szeretnénk szőrt a lakásunkban, akkor tartsunk aranyhalat, vagy terráriumban ékszerteknőst. Igaz ugyan, hogy ezek az állatok nem nagyon fognak ránk hederíteni, de nem is kell vesződnünk azzal, hogy eltüntessük a szőrt a lakásból. 

A kutya, macska gazdáknak el kell felejteniük minden olyan anyagot, amelybe a szőr erősen és tartósan bele tud kapaszkodni. Nem érdemes például szőnyeget tartani a lakásban, mert takaríthatjuk azt minden nap, akkor is rengeteg szőr marad a szálak között. Azt hihetnénk, hogy a rövidszőrű kutyák nem okoznak e tekintetben gondot, de a vedlési időben ezek a fajták is meglepően sok szőrt dobnak le magukról. Egyedül a speciálisan tenyésztett kopasz macska nem okoz ilyen problémákat ezen a területen. 

Célszerű tehát a szőr miatt könnyen feltakarítható burkolatokat elhelyezni a padlón: így erre is ideális a már említett kő, terrakotta, linóleum, vagy a kutya esetében a vastag lakkal ellátott, víznek ellenálló parketta. A parketta a macskásoknál egykettőre karmolás áldozata lehet! A szőrt a jól megválasztott padlóról porszívóval távolíthatjuk el gyorsan. 

Ne használjunk olyan textíliákat sem, amelyekbe a szőr könnyen be tud bújni. A bársony nem igazán lesz jó választás, mert ugyanúgy viselkedik, mint a szőnyeg. Használjunk vásznat vagy ehhez hasonló anyagot, amelyről akár le is rázhatjuk a kisállat elhullatott szőreit.  

A boldogság mérföldkövei 

Etikus-e állatot tartani a városi lakásban? Ezt a kérdést végül megvizsgálták az állatokkal foglalkozó szakemberek, etológusok. Mind a kutya, mind a macska elsajátította az évezredek során az emberekkel való együttélés szabályait, és úgy találták, hogy ha ezt a titkos szabályrendszert a gazdi is betartja, akkor sok esetben a városi kisállat él boldogabb és hosszabb életet. Ennek csak egyik oka, hogy ezeknek az állatoknak egyáltalán nem lesz küzdelmes az életük, ugyanakkor a szociális kapcsolat, a gondos egészségügyi karbantartás és védelem hosszabb és minőségibb életet jelenthet. 

A boldogság mérföldkövei a kölcsönös tiszteleten és szereteten alapulnak, és ez nemcsak az emberek közti, hanem az ember és társállata közötti viszonyra is igaz. 

Kisállat a lakásban.

nyito-lefele-nyil-bibor