A cikk elolvasása: 5 perc

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

Az ereszcsatorna az épület egy nagyon fontos eleme.

Ne várjunk az özönvízre!

A tavasz már itt kopogtat az ablakunkon, és nem egyszer ezt szó szerint is érthetjük, mivel elérkezett a tavaszi esők, záporok időszaka. Ez a víz megterhelés rendszerint igénybe veszi a házakat, és amennyiben nem készültünk fel egy príma ereszcsatornával, egész pontosan egy eresz csatorna-rendszerrel, akkor bekövetkezhet az özönvíz. Olykor még egy tisztességesen megépített ház esetében is spórolni látszanak a házon, azonban egy rosszul megépített ereszcsatorna nemcsak ronda, de veszélyezteti is az épület állagát, stabilitását. 

A tavasz már itt kopogtat az ablakunkon, és nem egyszer ezt szó szerint is érthetjük, mivel elérkezett a tavaszi esők, záporok időszaka.

Amikor az olcsóbb a drága

Mai cikkemben tehát egy méltatlanul háttérbe szorított, de valójában nagyon fontos elemével foglalkozom az épületeknek. Még egy új építésű és mutatós ház arculatát is haza tudja vágni, ha az ereszcsatorna rozsdás vagy lukas. Nincs rondább látvány egy házon, mint a fal mentén girbegurbán futó eresz. Az ereszcsatorna sem lehet elhanyagolt, hogy ha olyan házat építünk, amelynek minden ízében gyönyörködni szeretnénk. 

Az esztétikum valójában mégis csak második a sorban, amelyet a funkció természetesen megelőz.  Vegyük figyelembe, hogy a silány minőségű, gyanúsan olcsó ereszek, lefolyócsövek sérülékenyebbek, könnyebben átrozsdásodnak. Már az is jelentős károkat okozhat a házon, ha a vakolatot, lábazatot esővíz vagy hólé áztatja folyamatosan. A látszólagos spórolás, vagyis a gagyi ereszcsatorna felszerelése, sokkal többe fog kerülni, mint sem gondolnánk, mert a károk kijavítása nem lesz olcsó mulatság. 

A látszólagos spórolás, vagyis a gagyi ereszcsatorna felszerelése, sokkal többe fog kerülni, mint sem gondolnánk, mert a károk kijavítása nem lesz olcsó mulatság. 

Ne spóroljunk az ereszcsatorna minőségén!

Olvasóim mondhatják, hogy minőség mániás vagyok, de az ereszcsatorna esetében csak azt tudom javasolni, hogy mind a termék, mind a szakmunka esetében válasszuk a minőséget, ha jót akarunk magunknak és a házunknak, mivel a szétfolyó víz óriási károkat tud okozni egy épületben. A termékeket éppen ezért megbízható, garanciával és egyéb kiegészítő szolgáltatásokat nyújtó cégtől, vagy annak beszállítójától szerezzük be. A minőségi termékeket áruló profi cégek évtizedes garanciát vállalnak és minősítéssel rendelkező bádogost tudnak ajánlani a munkálatokhoz. Ezenkívül ingyenes helyszíni felmérést és tanácsadást adnak, valamint szoftveres tervezéssel precízen előkészítik a beszerelést.

Ne spóroljunk a bádogos mesteren sem. Csakis megfelelő referenciával rendelkező szakit válasszunk ki a munkára még akkor is, ha többet kell várni a munka elkezdésére. Hiába a jó minőségű eresz, ha a felszerelése silány, vagy gyenge alapokon áll. A rossz szakmunkának az az első jele, hogy az eresz idejekorán elkezd vetemedni, vagy elmozdul a telepítés helyétől. 

Típusok az ereszcsatorna alapanyaga szempontjából

Tekintsük át az ereszcsatornák típusait az alapanyagok szempontjából, hiszen ezek meghatározzák az árakat és az elhelyezési pontokat, lehetőségeket. 

A legolcsóbbak a műanyag, PVC-ből gyártott függőeresz csatornák, amelyeknek a telepítése sem bonyolult. A PVC köztudottan korrózióálló, ugyanakkor kevésbé védett az UV- és hőhatások ellen. Manapság már igyekeznek ezen hátrányokon is javítani a gyártók a különböző adalékanyagok hozzáadásával, de inkább olyan épületekre telepítsük, amelyek nem tartoznak közvetlenül a házhoz, és könnyen tudjuk cserélni a sérült elemeket. A műanyag ereszcsatornák ugyanis hő hatására kétszer akkorára tágulnak, mint a horganyzott acélból készült darabok, és bár rugalmasak, de emiatt sokkal sérülékenyebbek is. Elsősorban az erős szél tépázhatja meg, szedheti szét, ezért nagy értékű ingatlanon nem használatos. 

Legolcsóbb a műanyag ereszcsatorna.

 

Talán a leggyakrabban használt ereszcsatorna típus a horganylemezből készült. Ez anélkül is ellenáll az időjárás romboló hatásának, hogy bármilyen felületi védelemmel el kellene látni. Sem a nedvesség, sem az UV-sugárzás nem árt neki. Mivel az alumínium vagy anyagában horganyzott elemek könnyen feldolgozhatóak, ezért kedvező árkategóriában szerezhetőek be, ráadásul lágyforrasztással az összeépítés is gyorsan. olcsón kivitelezhető. Azért is olyan népszerűek a horganyzott elemek, mert sem tűz, sem víz nem fogja, és szilárdságából sem veszít az évek során. 

A drágább típusok közé tartoznak az acélból készült ereszcsatornák már csak azért is, mert speciális védőréteggel kell bevonni, hogy ellenálljon az időjárásnak, elsősorban a korróziónak. Amennyiben ilyen terméket választunk oda kell figyelnünk az anyagminőségre és a védőréteg vastagságára. A védőréteg sérülése óhatatlanul rozsdásodáshoz vezet.

A legszebb és legdrágább a rézből készült ereszcsatorna. Egy barátom, amikor a házát újította fel, ilyen csatornát kapott, és kissé meghökkent az árán. A mester azzal nyugtatta meg, hogy bár drága a termék, de – amellett, hogy rendkívül mutatós – örök életű darab lesz. A vörösrézből készült csatornák akár 50-100 évig is kitartanak, így a barátom eresze legalább három generációt fog kiszolgálni. Ráadásul nagyon mutatós, valóságos dísze lett a házának. 

A vörösréz esetében olyan fémről beszélünk, amely bizonyos fokig öngyógyító anyag. Az idő múlásával kémiai folyamatok következtében megjelenik rajta a patina, amely egyfajta védőréteget képez a felületen. Ez a védőréteg mind a víznek, mind a napfénynek ellenáll, az anyag pedig van olyan masszív, mint az acél.  

Az ereszcsatorna a ház díszévé is válhat.

Egyéb tudnivalók a vízelvezetés kapcsán         

Ereszcsatornából két formát forgalmaznak; a félkörszelvényűt, valamint a négyszögszelvényűt. A félkörösek jóval alaktartóbbak, mint a négyszögűek, és a víz is gyorsabban folyik le ezekben. A víz gyors lefolyása egyébiránt nem lényegtelen szempont, mivel abban a csatornában, ahol megáll, megreked a víz, hamar megindul az üledékesedés. A félkörösek ráadásul kicsivel olcsóbbak is, mint a négyszögű társaik. Általában esztétikai szempontok alapján választanak négyszögszelvényűt. Igazából ezekkel sincs nagy baj, csak arra kell ügyelnünk, hogy meglegyen a megfelelő vízelvezető kapacitása.      

Hazánkban az ereszcsatornák vízelvezető kapacitása 75 mm/óra intenzitású csapadékra van kiszámítva, amely egy átlagos zápor intenzitásának felel meg. Érdemes ezt a sztenderdet használni, különösen annak fényében, hogy egyre több és intenzívebb záporokat kapunk a klímaváltozás miatt.  

Az ereszcsatornákat évente legalább egyszer ki kell takarítani, mert a por, a száraz levelek összetömörülnek, és üledéket képeznek, amelyben már a nagyobb méretű növények is gyökeret tudnak verni. Nem kell nagyon bizonygatnom, hogy egy ilyen eresz már nem tudja betölteni funkcióját, és a víz a csatorna szélén kifolyva a ház oldalát fogja elárasztani. Hogy ezt a káros folyamatot elkerüljük, tartsuk meg az éves rendes karbantartó takarítást.

Az ereszcsatornákat évente legalább egyszer ki kell takarítani.

nyito-lefele-nyil-bibor