Modern fűtéstechnológiák - hőszívattyú

Egy válság kedvező hatásai

Amikor a kormány 2022 nyarán bejelentette az energiaárakra vonatkozó súlyos intézkedéseket, gyakorlatilag véget ért egy korszak hazánkban. A korábbi évtizedekben az volt a legolcsóbb fűtéstechnikai eljárás, amelynek alapját a földgáz jelentette. Ez a fosszilis energia bolygónkon hatalmas mennyiségben áll még mindig rendelkezésre, olykor az olajbányászat melléktermékeként jelenik meg. A világpiaci ára sokáig olyan olcsó volt, hogy semmilyen más energiaforrás nem tudott versenyezni vele. Ez a tényező kétségessé tette, hogy a klímaválságot képes lesz-e legyőzni az emberiség, hiszen akkora versenyelőnyben volt a földgáz.   

Tavaly azonban a világpolitika megváltoztatta a dolgokat, és az oroszok a gázt egy időre kivonták a piacról, ezzel gyakorolva nyomást a nyugati államokra az ukrán háború kapcsán. A gáz ára jelentősen megemelkedett. Különös módon ez a látszólag veszélyes helyzet sokkal többet használt, mint ártott volna Európának, amelynek nagyon gyorsan alternatívákat kellet találnia az energiaválság leküzdésére. Bár a gáz használata továbbra sem szűnt meg, de a helyzet felgyorsította az alternatív és sokkal természetesebb megoldások előretörését. 

Megcsapolni a természeti erőket

A gáz bevezetése a lakásokba viszonylag sok macerával jár az engedélyek beszerzésétől a kivitelezésen át egészen a kéményhasználati engedély megszerzéséig. Ezt a sok pénzzel és nyűggel járó folyamatot a magyar háztartások azért vállalták be, mert a végeredmény a sokkal kisebb fűtési költség lett. Ennek a korszaknak valószínűleg úgy is a végéhez értünk, hogy a világpiacion a földgáz ára mélyrepülésben van, nem utolsó sorban a modern fűtéstechnikák rohamos fejlődése és terjedése miatt. 

A legfőbb energiává az elektromos áram fog válni, mert ezt számos módon, akár a természeti erőket igába fogva lehet kinyerni, ami a klímaváltozásért felelős anyagok visszaszorulásával járhat. Erre pedig egyre nagyobb szükségünk van, mivel a bolygó felmelegedése felgyorsult, megbolondítva az időjárást, erdőtüzeket és hatalmas áradásokat okozva. 

A legtökéletesebb erőforrás négymilliárd éve a rendelkezésünkre áll, ekkor született meg ugyanis a napunk, amely gigantikus fúziós erőműként üzemel, s energiája bőséges és még évmilliárdokig kitart. A napelemes rendszerek fejlődése a fosszilis energiahordozók kiszorulásával párhuzamosan növekedik. Az energiát már tökéletesen ki tudjuk vonni a csillagunkból, egyelőre a tárolása jelent még technikai gondot. További energiaforrást jelentenek olyan természeti erők, mint a szél és a tengerek hullámai. A modern ember már ezeket is képes megcsapolni. Az ilyen erőkre épülő, egyre hatékonyabb technológiák a tökéletes szigetelést biztosító eljárásokkal kombinálva jelentik majd az igazi rezsicsökkenést.     

Modern fűtéstechnikák: napelem

Ókori technika új köntösben: padlófűtés     

A padlófűtést már az ókori rómaiak is használták. A csövekben hevített vizet keringettek, amely átmelegítette a padló kövét. Ez az eljárás nagyon hatékony és sokkal kisebb energiabevitellel jár, mint mondjuk a gázkonvektorok pazarló alkalmazása. Korábban a lakások padlójának felfűtését is gázkazánok segítségével oldották meg leginkább, de manapság ezek lecserélhetők elektromos kábelekre. 

Míg a gáz veszélyes anyag, könnyen okozhat szén-monoxid mérgezést, addig a jól szigetelt kábelekkel ilyen probléma nincs. Nem kell engedélyeket szerezni, nem kell kémény sem a házra. Ráadásul a jelenlegi tarifák alapján, míg a túlfogyasztásért az áramdíjnak a kétszeresét, addig a gáz esetében annak hétszeresét kellene kifizetni. A kettő csaknem harmada a hétnek. A gázzal az is probléma, hogy a lakás hőmérsékletét nem tudjuk pontosan beállítani vele, mert nem mindegy, hogy milyen fűtőértékű anyag érkezik éppen a csöveken, és azok nyomása is befolyásolja a kinyerhető energia mennyiségét. Egy okos fűtőrendszert kizárólag elektromos áramból lehet kiépíteni. Az okos fűtési rendszert kiegészítve a napelemes technológiával hihetetlen mennyiségű energiát, azaz pénzt spórolhatunk meg. 

A padló- vagy falfűtési megoldások tudják a leghamarabb és a legegyenletesebben felfűteni a lakást. Az erre szolgáló elektromos kábelek és a legújabban megjelenő elektromos fűtőszőnyegek kis helyet foglalnak el, ezek ráadásul az aljzatba kerülnek beszerelésre, és a felettük elterülő betonréteg biztosítja az érintésvédelmet. Az ilyen rendszereket már különböző érzékelőkkel is fel lehet szerelni a termosztáttól kezdve az időzítésig. Ezek az érzékelők fogják biztosítani az optimális energiafelhasználást, mivel távollétünkben alacsony üzemmódra váltanak.     


Mit tud a hőszivattyú és az infrapanel? 

A hőszivattyú már korábban is jelen volt a magyar piacon, de a kereslet csak az utóbbi egy évben nőtt meg jelentősen iránta. Működési elve a nagy háztartási gépekére, a hűtőszekrényre vagy a mosógépre hasonlít. Tulajdonképpen egy olyan gép, amely elektromos árammal működtetve hőenergiát mozgat meg. Eközben a közvetítő közeg, ami lehet levegő vagy víz, lehűl vagy felmelegszik. Ugyan ez az eszköz is árammal működik, de az energia akár 75 százalékát is a környezetéből képes kinyerni. 

A hőszivattyú hasonlít a klímaberendezésekre a tekintetben, hogy van egy beltéri és egy kültéri egysége. A beltéri egység egy kondenzátor, míg a kültéri rész kompresszorból, párologtatóból és egy expanziós szelepből tevődik össze. A klímához annyiban is hasonlít, hogy üzemhanggal rendelkezik, ezért alaposan át kell gondolni, hogy hová kerüljön felszerelésre. A hálószoba nyilván nem lesz alkalmas hely erre. 

Az infrapanelek viszonylag új technológiát képviselnek. Ezek a készülékek is elektromos áramról üzemelnek. A panel az áramot infravörös sugárzássá alakítja át. Tulajdonképpen a Napból is ilyen sugarak érkeznek el hozzánk, ezek éltetik a bolygónkat. Ezt a technológiát – akárcsak a mikrohullámot – először az űrhajósok használták. A dolgok logikája alapján aztán eljutott a tömegfogyasztókig is. A forgalmazók azt állítják, hogy ezek a panelek 30-60 százalékos spórolást jelentenek az energiafelhasználás területén. 

Modern fűtéstechnikák: infrapanel

Az infrahullámoknak van egy nagyon érdekes mellékhatásuk. A tudósok kiderítették, hogy kedvezően hatnak az emberi pszichére, de még a gyulladások, a reuma és az asztma kezelésére is alkalmasak. Nagy előnye az ilyen eszközöknek, hogy ugyanolyan pontosan szabályozhatóak, mint az összes többi elektromos fűtési rendszer. Működése csaknem zajtalan és tiszta, hatásfoka pedig elérheti a 99 százalékot is. 

A jövő a hidrogén felé mutat     

A tudósok egyre nagyobb tömege keresi az alternatív megoldásokat, hogy a fosszilis energiahordozókat ki lehessen váltani. Ennek nem csak a klímára gyakorolt kedvezőtlen hatás az oka – bár ez sarkall minket a leginkább az útkeresésre -, hanem az az egyszerű tény, hogy idővel kifogyhatunk belőle. Az elektromos áramot felhasználó technológiák mellett új energiaforrások is bekerülnek a kutatás fókuszába. Ilyen a világegyetem egyik legáltalánosabb anyaga, a hidrogén. 

A hidrogén gáza biztonságos, tárolható és szállítható, ami már önmagában is örvendetes dolog. Az előállításának a technikája sem bonyolult, hiszen alapvető nyersanyagként elegendő a víz. A vízmolekulákat pedig elektrolízissel szét lehet választani oxigénre és hidrogénre, miközben semmiféle káros anyag nem szabadul fel. Az egyetlen, de jelenleg még mindig jelentős probléma, hogy az eljárás nagyon nagy energiabefektetést követel, ezért a nyereség oldal egyelőre kicsi, azaz nem tudunk elég hatékonyan hozzájutni ehhez a természetes gázhoz. A kutatás fő iránya most az, hogy legyen megfelelően olcsó és egyszerű a hidrogén előállítása. Amennyiben ez sikerül, az jelentős, sőt, forradalmi áttörést fog jelenteni az energiahordozóknál, így az emberiség történelmében is. 

Bárhogyan is alakuljanak a kutatások, könnyen kiolvasható az a trend, hogy megszabaduljunk a fosszilis energiahordozók használatától, amelyek egykor egészen a korunkig a fejlődés motorjához adták az üzemanyagot, de amiért egyre súlyosabb árat kell fizetnünk. 

Bárhogyan is alakuljanak a kutatások, könnyen kiolvasható az a trend, hogy megszabaduljunk a fosszilis energiahordozók használatától, amelyek egykor egészen a korunkig a fejlődés motorjához adták az üzemanyagot, de amiért egyre súlyosabb árat kell fizetnünk.