A cikk elolvasása: 6 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc: +36 (70) 426-3106

A függőágy – mivel két lombos fa között feszül – mindig árnyékban áll, kellemes hűvöst adva a benne heverőnek, és ehhez még egy ringató mozgás is társul, amely segíti az elalvást.

A kert pihentető ágya

Eljött a tavaszi munkák ideje a kertben. Ez a tevékenység jelentős fizikai megterhelést jelenthet, s jól esik egy kicsit lepihenni. Amikor megérkezik a meleg és száraz idő, a legtöbben szívesen szusszannak egyet abban a kertben, ahol tevékenykednek. 

Előkerülnek ilyenkor a különféle kemping felszerelések, amelyek jól bírják az időjárás viszontagságait, de sokak feszítik ki két fa közé a függőágyat, amely akár tavasztól őszig kint lebeghet a gyümölcsösben. A függőágy – mivel két lombos fa között feszül – mindig árnyékban áll, kellemes hűvöst adva a benne heverőnek, és ehhez még egy ringató mozgás is társul, amely segíti az elalvást. A függőágyak manapság trendivé váltak, ezért érdemes egy kicsit megismerkedni velük.    

A függőágy használatának hajnala 

A függőágyat olyan vidékeken találták fel és használták az emberek, ahol vagy nagy meleg volt, vagy gyakori volt az esőzés, ami miatt a földön való fekvés kényelmetlen volt. Az is nagy előnyére szolgál ennek a hálószerű alkalmatosságnak, hogy a benne fekvő elkerülheti a kellemetlen és veszélyes csúszómászókkal, rovarokkal való találkozást. 

Valószínűleg Európa egyes területein is használtak valamiféle függeszthető pihenőt. Erre utal a Luttrell Zsoltárban található festett rajz, amely egy ilyen ágyfélének a használatát ábrázolja. A Zsoltár valamikor 1330 körül készült, ezért nem lehet kétségünk róla, hogy jóval az Újvilág felfedezése előtt már használatban volt a függőágy. Ugyanakkor kontinensünk civilizációja a városiasodás felé fordulva az asztalosok által készített fekvőhelyeket favorizálta, és lassan feledésbe merült a pihenésnek ez a változata. 

Amikor Kolumbusz megérkezett a Karib-térségbe, szinte új csodaként tekintett rá arra, hogy a taino indiánok lebegve alszanak. Ez az indiántörzs elsősorban halászatból élt, és hálóval járta a partmenti tengereket. Ebből a hálóból készítették el a nyughelyüket is, amely nappal árnyékot adott, este pedig biztonságot. Ilyen függőágyakból vitt bemutató darabokat a felfedező vissza a spanyol uralkodónak.      

Hálós függőágy.

 

Hajószállástól a nagy kertészeti áruházakig 

A függőágyat a matrózok előszeretettel szerezték be az indiánoktól, mert hamar kiderült, hogy a hajó szállásterében milyen remek célokat szolgál. Kolumbusz további útjain már ilyen függőágyban pihent a hajó legénysége. Korábban ugyanis az ágyakat le kellett szögezni a padlóhoz, hogy abban aludni lehessen. Más megoldás híján a hajó oldalfalába vájtak még pihenő fülkéket. 

A függőágy minden problémát megoldott. Sokkal több hely maradt a szálláshelyen, kényelmesebb volt benne feküdni, és felvette a hajó ritmusát, amely ringatólag hatott. Ráadásul nagy viharban sem volt balesetveszélyes. Nem véletlen, hogy az angol Admiralitás 1600-tól már függőágyakat rendszeresített a hajóin. A helytakarékos megoldás miatt egy ideig az angol börtönökben is használták, de ott biztonsági okok miatt hamar meg kellett szüntetni, mivel a feszítéshez szükséges kampókat az erőszakos elítéltek rendszeresen használták fegyverként. 

A függőágyak a XX. század harcmezőin is fontos szerephez jutottak. A tömeghadseregek katonáinak elszállásolása, különösen a nyílt hadszintéren így volt a legkönnyebben biztosítható. Mint látható, a függőágyakat nem a civilek számára készítették, de eljött annak is az ideje. Amikor megjelentek a szintetikus, könnyű és olcsó anyagok, akkor a függőágyak is elérhetőek lettek mindenki számára. Elsősorban a kerti munkához, a túrázáshoz, hegymászáshoz kínálták termékeiket a gyártók, amelyek egyre színesebbek, kényelmesebbek és divatosabbak lettek. 

A függőágyat olyan vidékeken találták fel és használták az emberek, ahol vagy nagy meleg volt, vagy gyakori volt az esőzés.

Érdekes, hogy a függőágyak legnagyobb exportőrei a mai napig azok az országok, amelyekben ősidők óta használatban voltak: a brazil és mexikói termékek a legkeresettebbek a piacon. Ezek az országok nagy tömegben gyártják a függőágyakat, miközben igyekeznek egyedi, csak rájuk jellemző stílust kialakítani. Ennek az az eredménye, hogy jóformán alig akad két egyforma darab – legalább a színében vagy mintájában tartalmaz valamilyen egyediséget minden példány. 

Függőbútorok         

Manapság már külön családja van az úgynevezett függőbútoroknak. Három csoportba sorolhatóak: függőágy, függőfotel és függőkanapé.  

A függőágyak zömét kerti használatra gyártják, de itt is számos típus közül lehet választani méret, szín, felszerelés és komfortfokozat alapján. A hagyományos függőágyat kötéllel, karabinerrel és hevederrel látják el, ezek teszik lehetővé a két pont közé történő kifeszítést. Mivel egyre többen használják a lakásukban is, ezért gyártanak olyan típust, amelyet a mennyezetre lehet felszerelni. A belső terekbe kifejezetten az állványos megoldásokat szokták ajánlani. Noha ezek nehezebbek és több különálló elemből állnak, viszont nem kell a plafon teherbíró képességét tesztelni, valamint bármelyik megfelelő méretű helyiségben felállítható.  

A legegyszerűbb függőágyak őrzik a hagyományt, és hálós szerkezetűek. Ezek nagyon szellősek, viszont a háló csomópontjai miatt kell valami szivacsot, matracot vagy egyéb puha anyagot a fekvőterületre tenni. A komfortosabbak azok, amelyek már eleve ilyen puha fekvőfelülettel készülnek el. Az átlagos függőágyak 140 centiméter szélesek. Ez a méret elég nagy ahhoz, hogy elbírjon egy 100 kg súlyú embert. Persze, vannak extrasúlyra tervezett, sőt egyenesen négyemberes, családi változatok is. Egy ausztriai csokigyár hatalmas erdei parkjában magam is kipróbálhattam egy ilyen óriási függőágyat. Jól esett benne heverészni a nyári melegben.   

A függőágyak zömét kerti használatra gyártják, de itt is számos típus közül lehet választani.

A függőágy a lakásba költözik      

Vannak igazi szerelmesei a függőágynak. Ezek az emberek elsősorban a gerincet pihentető hatását kedvelik, vagy azt az előnyt, hogy alig foglal valami területet a fekhelyük. Rájuk gondolva készítették el az első lakásba tervezett típusokat. 

A fokozódó népszerűség serkentetőleg hatott a függőbútorok piacára. Ekkor készültek el a függőfotelek és kanapék. A gyártóknak most már arra is ügyelniük kellett, hogy az adott darab beilleszthető legyen a lakás arculatába. A felmérések alapján kirajzolódott, hogy mely stílust kedvelőknél jöhet szóba a függőágy használata. A bohém stílusú lakásból nem hiányozhat egy színes és látványos darab. A mediterrán enteriőrben is megállja a helyét egy, a színvilághoz igazodó függőágy, ringásával kicsit a tenger világát közelebb hozva.  

A rusztikus és a vintage stílusokban is megtalált a helyét a függőbútor. Elsősorban a hagyományos hintaszéket válthatja ki a tornácon vagy a teraszon. A függőbútorok lehetőséget adnak a kis lakásban is a fantáziánk kiélésére. Elhelyezhetünk egy olvasó- vagy kávézó sarkot, ahol a kevés helyet igénylő, de látványos darabbal biztosíthatjuk a komfortérzetünket. 

Ma már közel százmillió ember élvezi a függőbútorok adta áldásokat, s ez az adat ennek a terméknek a népszerűségét bizonyítja. Alighanem csak növekedni fog ez a szám a jövőben, hiszen ki ne szeretné, hogy bármikor előkaphat a szekrényéből egy kellemes fekhelyet magának vagy a barátainak, amelyet aztán felszerelhet a lakásban vagy a kertben egyaránt.  

Függőágy lakásban.

nyito-lefele-nyil-bibor