A cikk elolvasása: 5 perc

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

Ha azt szeretnénk, hogy minél több napfény érje a lakásunkat, akkor bizony az ablaktisztítás fáradságos munkája sem maradhat el.

Évszakok ütemében

A naptárra pillantva megállapíthatjuk, hogy itt a tavasz! És ha itt van a tavasz, akkor itt van az évszakos nagytakarítás időszaka is. A téli ködöket felváltják a tiszta, ragyogó reggelek, és ha azt szeretnénk, hogy minél több napfény érje a lakásunkat, akkor bizony az ablaktisztítás fáradságos munkája sem maradhat el. 

Cikkem kapcsán most sokan azt kérdezhetik, hogy mi az ablaktakarításban a pláne? Nos, a profiknak kevés vagy semmi újat sem mond ez a blog, de a kezdőnek talán nyújthatok némi támpontot. Először is felmerülhet az a kérdés, hogy mikor szükséges az ablaktisztítás? Erre kőbe vésett szabály nincs, de célszerű negyedévente, azaz az évszakok ütemében nekilátni. Akinek ez túl megerőltető lenne, annak a téli és a nyári alaposabb tisztításra kell felkészülnie. Télen a külső szennyeződések mellett a belső zsírtalanításra lesz szükség, míg nyáron az útról felverődő por és növényi pollen miatt kell elsősorban a külső felületeket alaposabban megdolgozni.  

A régi korokban az ablak két dolgot biztosított: beengedte a fényt, és kizárta a külvilágot, elsősorban a hideget. Manapság ennyi nem elég ahhoz, hogy az ablakot tényleg ablaknak is véljük.

 A retró korszak vége az ablaktisztítás esetében is

Az ablaktisztítás néhány évtizeddel ezelőtt végtelenül egyszerű művelet volt. Ennek egyfelől az volt az oka, hogy az ablakok szimpla üvegezésű, fakeretes sztenderdek voltak, mondhatni semmi speciális nem volt bennük, másfelől piacgazdaság híján túl sok alternatíva nem igen létezett a tisztítószerek tekintetében. Aki már éltesebb, talán emlékszik még a tűzpiros műanyag flakonba zárt Tükör fedőnevű ablaktisztítóra, ami felölelte a tisztítószerek „teljes arzenálját”. A többiről leginkább a háziasszony maga gondoskodott: újságpapír (rendszerint borzasra gyűrt Népszabadság), vagy elfoszlott pamut ruha (rendszerint trikó és alsógatya) volt a törlőanyag. 

A rendszerváltással természetesen számos tisztítószer, nyeles lehúzó, törlőkendő jelent meg az üzletekben, és ezekre egyre nagyobb szükség is volt, mivel a retró ablakok világát felváltották a többrétegű, vagy speciális üvegekkel ellátott minőségi fa- és műanyag keretes (PVC) nyílászárók, melyeknek ráadásul kifinomult és speciális vasalatai már nagyobb odafigyelést kívánnak takarításkor.  

A rendszerváltással természetesen számos tisztítószer, nyeles lehúzó, törlőkendő jelent meg az üzletekben.

Keretek specialitása – fakeretek 

A fa- illetve műanyag ablakok tisztítása a keretek tekintetében eltérő. Mivel akkor takarítunk hatékonyan, ha először a keretről távolítjuk el a szennyeződést, és azután haladunk az üveg felé, ezért most a két – anyagában más – típus speciális eljárását tekintem át. 

A fakereteket nem lehet eláztatni vízzel, ezért érdemes az erre a célra készített speciális tisztítószereket alkalmazni, és csak kevéssé nedves törlővel dolgozhatunk, nehogy elősegítsük a vetemedést.  

Ablaktisztítás - fa ablakok tisztítása.

A fakeretes ablakokkal már a beszereléskor is óvatosabban kell bánnunk. A terméken található öntapadós címkéket mielőbb le kell venni, és el kell távolítani minden olyan koszt, amely a naptól mattá tenné a felületet. Ezeket a műveleteket még a beépítés előtt kell elvégeznünk, mivel a behelyezéskor kerülnek beszerelésre a vasalatok és a tömítések. Ezeknek a tömítéseknek kell 3-4 hét míg megfelelően felkeményednek, emiatt a vizes tisztítás kerülendő a jelzett idő alatt. Amennyiben mégis takarítani kell, akkor azt bő vízzel, de óvatos nyomással tegyük, nehogy szétkenődjön a tömítőanyag. 

Okosabban tesszük, ha a tisztítással várunk minimum 2 hónapot, és a pucolásnál kerüljük az erőteljes, száraz dörzsöléses technikát annak érdekében, hogy megóvjuk a felületet a sérüléstől. A fakeretek sajnos hajlamosak a vetemedésre még úgy is, hogy a gyártók igyekeznek nedvességtűrő bevonatokkal védekezni ellene. Hogy erre a védelemre mi is rásegítsünk, érdemes gyakrabban szellőztetni, mégpedig az ablakszárnyak teljes kitárásával – a szellőztetés nemcsak a penészedéstől óvja meg a lakást, de a keretek számára is állagmegóvást jelent.   

Keretek specialitása – műanyag keretek, tömítések, vasalatok

A műanyag keretek nem olyan kényesek a tisztítás tekintetében, mint a fából készült társaik. Arra kell csupán ügyelnünk, hogy ne használjunk olyan anyagot, amely alkoholt vagy savat tartalmaz, mert ezek oldják, ergo károsítják a PVC-t. Ne használjunk gőztisztítót sem, mert bár az nem okoz kárt a kereteknél, de a tömítéseknek a nagy hőmérséklet árthat.      

Időnként a vasalatokat is meg kell tisztítani, de ezekhez használjunk fogpiszkálót vagy fültisztító pálcikát. 

Ablaktisztítás - amikor a kereteket megtisztítottuk, figyelmünket az üvegre fordíthatjuk.

Az üveg tisztítása

Amikor a kereteket megtisztítottuk, figyelmünket az üvegre fordíthatjuk. Először az olyan nagyobb szennyeződéseket kell eltávolítanunk, mint a rovarmaradványok, vagy a felületi por. Ehhez megfelelő lehet a hagyományos porszívó, amihez a magasszálú fejet kapcsoljuk. Arra kell ügyelnünk, hogy a fejet ne nyomjuk nagyon erősen az üvegre, nehogy felületi sérülést okozzunk.  Egyébként erre a célra kaphatóak különleges ablakporszívók is. 

A porszívózást követően jöhet valamilyen, boltban kapható ablakmosó folyadék, valamint egy kis vödörben langyos öblítő víz. Az öblítővizet rendszeresen ellenőrizzük, és cseréljük tisztára, nehogy visszakoszoljuk a már letisztított felületet. A műveletek összevonására is lehetőségünk van, amennyiben akkumulátoros ablaklehúzót használunk. Ez a készülék nemcsak tisztít, de políroz is, így a takarítás gyorsabb és hatékonyabb lehet. 

Használhatunk hagyományos ablaklehúzót, és csak arra kell ügyelnünk, hogy a fémes élek ne érintkezzenek az üvegfelülettel. A polírozást aztán mikroszálas törlőkendővel is elvégezhetjük, és antisztatikus pasztával még a por gyors megtapadását is meggátolhatjuk.  

Ablaktisztítás - a polírozást mikroszálas törlőkendővel is elvégezhetjük.

Az ablaktisztítás mellett fordítsunk gondot a karbantartásra is!              

Ha már úgyis nekiláttunk a takarításnak és a vasalatoknál járunk, érdemes a műveletet egybekötni egy kis karbantartással, mellyel hosszú élettartamot biztosíthatunk a nyílászárónknak.  A mozgó-forgó alkatrészeket kis csöpögtetővel, apró ecsettel, vagy éppen a tisztításhoz használt fültisztítóval tudjuk megolajozni. A legideálisabb kenőanyag a műszerolaj, de használhatunk a kiskereskedelemben mindenhol elérhető szilikonmentes kenőanyagot is.  

A fakeretes ablakok esetében időről-időre újra kell lakkoznunk. Ennél az eljárásnál elsősorban arra kell majd figyelnünk, hogy a ragadós lakk vagy festékanyag ne kerüljön be a vasalati mechanikába, ami funkcionális zavarokat okozhat. A fakeretes ablakok kényesebbek, ezért érdemes ablakápoló tejet beszerezni a gyártótól. Ez a speciális anyag valóságos varázsszer, mivel egyszerre védi meg az időjárás viszontagságaitól az ablakot, és javítja fel a lazúrfestéket is. 

Amennyiben a fenti tisztítási és karbantartási eljárásokat követjük, házunknak, lakásunknak ragyogó szemeket kölcsönzünk, és egy sokkal hosszabb élettartamot is biztosítunk. 

A nyílászárók piacára is igaz, hogy az igények és elvárások fokozódnak a gyártókkal szemben.

nyito-lefele-nyil-bibor