A cikk elolvasása: 5 perc

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

Az OSB lapok valójában két komponensből állnak, mégpedig fenyőből álló forgácsból és forgácsporból, valamint az ezt összekötő műgyantából. 

Mitől jó egy építőanyag

Az emberiség egyik tipikus megkülönböztető jegye, amivel kiemelkedett az állatvilágból, hogy lakhelyet épít magának. Az emberek ráadásul folyton kísérleteznek a különböző építőanyagokkal. Az évezredek során számos technológiát fejlesztettünk ki, amelyek meghatározó építőanyagokká váltak. Ilyen például a sumérok által először használt tégla.

Milyen ismérvek alapján lehet sikeres egy építőanyag? Az alapvető követelményeknek természetesen meg kell felelnie: legyen masszív és tartós. Amennyiben gyorsan lehet vele építkezni, akkor az emeli a használati értékét, ha pedig viszonylag könnyű és olcsó az előállítása, akkor igazán sikeres lehet az építőiparban. Egy amerikai találmány, az Oriented Strand Board, rövidített nevén OSB megfelel a fenti kritériumoknak, ezért egyre népszerűbb a használata. 

Forgács és műgyanta   

Az OSB lapok valójában két komponensből állnak, mégpedig a fenti címben szereplő fenyőből álló forgácsból és forgácsporból, valamint az ezt összekötő műgyantából. 

Armin Elmendorf amerikai vállalkozó és innovátor gondolkodott el azon, hogy mit lehetne kezdeni a gerendák kialakításakor keletkezett forgáccsal. A megmunkálók ezt a temérdek mellékterméket rendszerint tovább értékesítették olyan vállalkozásoknak, amelyek tüzelőanyagként forgalmazták. Az amerikai vállalkozó jött rá arra, hogy a nagy nyomáson összepréselt és műgyantával megerősített lapok több területen is ragyogóan teljesítenek.

A magyar szakirodalom által szálelrendezésű lapnak nevezett OSB-t három rétegből préselik össze nagy nyomáson.

A magyar szakirodalom által szálelrendezésű lapnak nevezett OSB-t három rétegből préselik össze nagy nyomáson. A technológia nagyon egyszerű, és minden eleme automatizálható. Mivel erdészeti mellékterméket használnak fel, semmilyen plusz környezeti kárral, erdőirtással nem jár a tevékenység. Az olcsósága mellett a környezetet sem terheli a hulladékká váló OSB, hiszen annak 95 százaléka gyorsan lebomlik.    

Sztenderd méretek és továbbfejlesztett verziók

Már a korai OSB lapok is egy meghatározott méret tartományban készültek el, mára pedig kialakultak azok a sztenderd méretek, amelyekben elérhetőek a piacon. 

Az OSB lapok zöme 2500X1250 milliméteres méretben készül el. Vannak azonban már továbbfejlesztett változatok, amelyeket az összeszerelést megkönnyítő nútokkal látnak el. Ezeknek a mérete 2500X675 milliméter. 

A korai lapok gyengesége az alapanyagában állt. A préselt fa magába szívja a vizet, megdagad és deformálódik. Ezért viszonylag behatárolt volt az a terület, ahol fel lehetett használni. Elsősorban a belterületi építkezésben alkalmazták. Mára azonban kifejlesztették a vízálló típusokat is. 

Az OSB lapok zöme 2500X1250 milliméteres méretben készül el.

Amikor OSB lapot vásárolunk, találkozhatunk az ezzel kapcsolatos besorolással. Az OSB 2-es típusúak nem vízállóak, ezért ezeket továbbra is száraz környezetben lehet felhasználni. Rendszerint borításokra vagy dekorációs célra veszik igénybe. A legnépszerűbb az OSB 3, amely mérsékelten vízálló, így már tetőszerkezeteknél és a falazásnál is felhasználhatóak. Az OSB 4 egy különlegesen vízálló, némileg drágább fajta, amely még nagy teherbírással is rendelkezik, ezért járólapként is alkalmazható. 

A teherbírást persze azzal is lehet növelni, hogy a lapok vastagságát növeljük. A vastagságok 2-3 centiméterenként növekednek és a terhelhetőséget minden termék esetében fel is tüntetik. Ha nincs szükségünk nagy teherbírásra, akkor akár 6 milliméter vékony lapot is vásárolhatunk, amennyiben a súlyterhelés magas, akkor 22 milliméter vastag lapokkal is dolgozhatunk.    

OSB főszerepben 

Lássuk, hogy mire használják az OSB lapokat! A leggyakrabban tetőszerkezetek, tetőhéjazatok és falburkolatok építésénél alkalmazzák. De ezenfelül számos funkcióra lehet ideális megoldás: építhetünk a vízhatlan típusból fészert, szerszámoskamrát is, de kerítésnek is megfelelő lehet. Általában takarásnak használják egy drótkerítés mögé, amelyre rendszerint növényt is felfuttatnak. Reklámtáblaként ugyancsak jó lehet az OSB, de még a bútoripar is fel tudja használni. Bútorkeretek és bútorlapok is lehetnek OSB-ből.    

Bútorkeretek és bútorlapok is lehetnek OSB-ből.

Az OSB kiváló térelválasztó, és arra is alkalmas, hogy a két lap közé szigetelőanyagot tudjunk elhelyezni. Az így elkészült falazat lefestve nemcsak tartós és mutatós, de megfelelően szigetel is. A régi falak takarására is tökéletes ez a termék, és nem kell feltétlenül szigetelőanyag sem, amennyiben megfelelő levegőréteget hagyunk a fal és a lapok között. Nagyon gyorsan tudunk vele haladni, csupán a felfogatások szép eldolgozására kell gondot fordítani, mivel keretet kell az OSB felszereléséhez biztosítani. 

Sok helyen alkalmazzák polcok készítéséhez, mivel bármilyen színre lefesthető. Az OSB-s polcrendszereket emiatt tökéletesen be lehet illeszteni bármelyik enteriőrbe. A csomagolóipar is felhasználja kisebb-nagyobb ládák készítésére.      

AZ OSB előnyei és hátrányai

Az OSB bármilyen építőipari termékkel foglalkozó telepen elérhető. Olcsó és univerzálisnak mondható építőanyag. Az Egyesült Államokban a könnyűszerkezetes házak egyik alapvető anyaga. A megnövekedett építőipari árak miatt várhatóan hazánkban is több könnyűszerkezetes és gyors ház fog felépülni, így a gipszkarton mellett az OSB-re is nagy kereslet várható. 

Az OSB anyagösszetétele miatt nagyon oda kell figyelni a szállítására és tárolására. Annak ellenére, hogy vannak már fokozottan vízálló típusai is, még mindig tanácsos a lapokat zárt rakterű teherautóban szállítani. A tárolásánál fontos, hogy száraz helyre kerüljenek a lapok. Ezeket vízszintesen szokták lefektetni úgy, hogy a lapok közé párnafákat fektetnek. A lapokat szellőztetni kell, ha nem használjuk fel azonnal. A tárolásnál ilyenkor 50-60 centiméteres távolságot célszerű tartani a lefektetett lapok között, ami persze nagyobb rakteret is igényel. A raklapra érdemes vízálló fóliát vagy vásznat borítani, különösen akkor, ha hosszabb ideig akarjuk tárolni az OSB-lapokat.  

Amennyiben a szállítási és tárolási szabályokat betartjuk, úgy tökéletes és sokáig felhasználható építőanyagunk lesz a terveink megvalósításához.

Anyagösszetétele miatt nagyon oda kell figyelni a szállítására és tárolására.

 

nyito-lefele-nyil-bibor