A cikk elolvasása: 6 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc: +36 (70) 426-3106

Ahhoz, hogy hatékonyabbak legyünk, szükség van a jól és gondosan megművelt kert mellett egy profin megépített üvegházra is.

Üvegház a hosszú termésidőért

Beköszöntött a nyár. Ilyenkor kezdődik a szüreti szezon a kertekben. Júniusban már szedhetjük a cseresznyét, s talán még itt-ott a pirosló epret is. Számos zöldség és a korai gyümölcsök ebben az időszakban már beszedhetőek. Noha lesz még néhány nagyon termékeny hónapunk, sokan vágynak arra, hogy saját termést lehessen az asztalra tenni csaknem egész évben. Ezt manapság nem is lehet csodálni, hiszen a zöldségek és gyümölcsök ára magasra szökött, és a jövőben sem várható ezen a téren kedvező változás. 

Ahhoz, hogy hatékonyabbak legyünk, szükség van a jól és gondosan megművelt kert mellett egy profin megépített üvegházra is. A városok lakói erről nem is álmodhatnak, de a kertes házakban élők – amennyiben elég nagy a telek mérete – belevághatnak az üvegház építésébe. Ez az az épület, ami lehetővé teszi a bőséges, és szezonon túl is kitartó termést. Joggal mondható, hogy az üvegházi termesztés jelenti a magánkertészet csúcsát.

Mit tud az üvegház?               

Az üvegház a növények számára épült palota, ami megvédi azokat az időjárás minden viszontagságától. A puszta földön jelentős kárt okozhat egy nagy vihar, a sok eső, a jégeső, az erős napsütés, és a hőmérséklet szélsőségei. A jól megépített üvegházban ilyen sokkot egyetlen növénynek sem kell átélnie, és ez önmagában is olyan tényező, ami biztosan megnöveli a hozamot. Míg a szabadföldi növények életciklusát korlátozza az időjárás és az évszakok változása, addig egy fűtött és világítással ellátott üvegházban a lehető leghosszabbra növelhetjük növényeink életciklusát. Bizonyos terményeknél akár több időszakban is szüretelhetünk. 

A szabadföldi termesztés során óhatatlanul előfordulhatnak termelési hibák, míg az üvegházban tökéletesen és kényelmesen beállíthatóak a megfelelő körülmények, amelyben a növényeik jól érezhetik magukat. Olyan extra lehetőséget is biztosíthatunk a számukra, mint az állandó hőmérséklet és páratartalom, az optimális vízadagolás, a megfelelő fényviszonyok. 

Az üvegház a növények számára épült palota, ami megvédi azokat az időjárás minden viszontagságától.

A kertészkedés is sokkal kellemesebb tud lenni az üvegházban, hiszen nemcsak a növények, de mi magunk sem függünk az időjárás szeszélyeitől. Eshet kint az eső, de az üvegházban ugyanolyan száraz marad az idő, mintha a szobánkban lennénk. Az állandó fényviszonyok abban sem gátolnak meg minket, hogy meddig tudunk a növényeinkkel bíbelődni. Még a nagy hidegben sem kell télikabátban kertészkedni, mert az üvegházak állandó hőmérsékletet biztosítanak télen is. Még a leghidegebb napokon sem csökken 6-8 fok alá a hőmérséklet akkor sem, ha nem fűtött az üvegház. 

Az üvegház a szorgos, de kényelmet szerető kertész kedvence, hiszen nem kell feltétlenül hajolgatni sem, amennyiben megfelelő magasságú asztalokra helyezett ládákban ültettük el a palántákat. A nagyobb üvegházakban további kényelmet jelenthet egy pihenősarok kialakítása, ahol a fáradt gazda megpihenhet, miközben kellemes környezetben legeltetheti a szemét a veteményén. Egy ilyen sarokban elhelyezhetünk egy kis asztalt és egy lámpát, és itt olvashatjuk el a kertészeti magazinok szakcikkeit, ha ahhoz van kedvünk. 

Építsünk üvegházat!   

A fenti előnyök alapján nem lehet csodálkozni azon, ha sokan vágynak arra, hogy kertjük egy részét egy ilyen üvegpalotában helyezzék el még akkor is, ha ennek bizony megvannak a költségei. Mielőtt a tervezésbe belekezdenénk, jó, ha kiderítjük, hogy az adott önkormányzat vajon építési engedélyhez köti-e az üvegház építését. Egy profin megépített üvegháznak ugyanis betonalapot készítenek, és ez okot ad az óvatosságra. Általánosságban az a szokás, hogy a növény- és gombatermesztésre használt üvegházra nem kötelező az engedély, de érdemes ezt mielőbb tisztázni.

Egy profin megépített üvegház betonalappal rendelkezik.

Fontos eldönteni azt is, hogy mit akarunk termeszteni majd az üvegházban és mennyi időt szánunk a rendszeres kertészkedésre. Nem érdemes túl nagy szerkezetet építeni, ha nem használjuk annak kapacitását, hiszen az akkor csak elveszi a telektől a helyet. Az építmény tájolása sem mindegy. Nyilván az lenne a cél, hogy minél több természetes fény érje az üvegházunkat, ezért sokan választják a déli fekvést, ami azonban a nyári hőségben gondokat is okozhat. A megfelelő árnyékolásról is gondoskodni kell a kánikulában. Azt is el kell döntenünk, hogy fűtött vagy fűtetlen lesz-e az üvegházunk. A fűtésnek ára van és viszonylag nagyobb beruházást igényel. Cserében egy egész évre kiterjedő kertészeti időszakot nyerhetünk. Az igazán profik még arra is figyelnek, hogy szélmentes helyen legyen az építmény, így elkerülhető a jelentős energiaveszteség. 

A tervezés során a belső tér méreteire, és különösen a belmagasságra is tekintettel kell lenni. Senki sem szeretne a nehezen megépített üvegházában egész álló nap görnyedten közlekedni. Még az üvegház stílusa is jelentős szempont lehet, amennyiben az a házunk melletti kertben épül meg, hiszen nem üthet el a főépület arculatától. Mivel Magyarországon a házak zöme nyeregtetős, ezért az üvegházak is ilyen tetőt kapnak annak ellenére, hogy a félhenger alakú megoldás még ellenállóbb a viharokkal szemben. 

A tervezés során a belső tér méreteire, és különösen a belmagasságra is tekintettel kell lenni.

Élet az üvegházban      

 Az üvegház felszereltségétől függ, hogy mit termeszthetünk benne, milyen gazdag és változatos növénytársulásokat lehet kialakítani. A fűtött üvegházakban tulajdonképpen szabad a gazda! Mindent ültethetünk és ápolhatunk, ami nem növi túl a belmagasságot. A fűtés teremti meg az igazi melegházat, amiben még a citrusok és egyéb egzotikus növények is jól érezhetik magukat. Amennyiben profi melegházi rendszert alakítottunk ki, amibe beletartozik a páraállítótól a szellőzőrendszeren át a hőmérséklet szabályozó rendszerig, akkor a lehetőségek széles tárháza áll a rendelkezésünkre.

A fűtetlen üvegházakban már tervet kell készíteni, de itt is jól érzik magukat a hűvösebbet elviselő zöldségek. Ilyenek a káposztafélék, a burgonya, a leveszöldségek, a saláta, a karalábé vagy a borsó. Kora tavasszal már kitehetőek azonban az érzékenyebb palánták is, mint például a paradicsom vagy a paprika. A fűszernövények gondozására is tökéletes a fűtetlen üvegház, s azok ráadásul nem is kívánnak meg nagy helyet. Virágok közül a muskátli, a petúnia, a krizantém, az árvácska és a mikulásvirág ültethető, de akadnak hideget tűrő és szép páfrányok is.

Egy átlagos családnak a fűtetlen üvegház is elegendő lehet arra, hogy egész évben be lehessen takarítani valamilyen termést, ezért joggal nevezhetjük azokat igazi vitaminpalotáknak. Az optimális hozam elérése érdekében arra kell törekedni, hogy az adott növényeket megfelelő távolságra ültessük, hogy kényelemesen tudjanak növekedni, s ne szívják el egymás elől a tápanyagot. 

Az üvegház építése egy gyümölcsöző befektetést jelent, mivel viszonylag rövid idő alatt megtérül az ára, látva a piaci árakat. Segítségükkel megtermelhetjük mindennapi vitaminforrásunkat, ami az egészségünk szempontjából sem lényegtelen. Érdemes tehát a figyelmünkre!