A cikk elolvasása: 7 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc: +36 (70) 426-3106

Az amerikai álom

Az emberek vonzódnak a vízpartokhoz. A vagyonos emberek zöme szeret közvetlenül a víz mellé költözni, vagy legalábbis épít ott egy nyaralót, ahová elmenekülhet a város lüktető zajából. A végtelen kékség, a hullámok megnyugtató moraja üdítően hat a lelkünkre. Nem lehet csodálni, hogy a tengerparti ingatlanok sokkal drágábbak. Az Egyesült Államokban valamikor a XIX. század második felében fordultak a vagyonosok a nagy tavak és az óceánok partjai felé, amikor már egzisztenciájukat megteremtették valamelyik forgalmas nagyvárosban. 

A vízpartok mellett látványos kúriák, nyaralók épültek gombamódra, s miközben a kőművesek keze alatt lázasan folyt a munka, kialakult egy speciális lakberendezési stílus, ami kifejezetten erre a szegmensre volt jellemző, s aminek a Hampton nevet adták a szakemberek. A stílus egyébként az első igazán felkapott településről kapta a nevét. Hamptonban épültek ugyanis az első pazar villák. Az amerikai álom aztán a II. világháború után megihlette az európai nemzeteket is, s egyre több olyan vízparti „vityilló” épült, ami a Hamptonra alapozott.         

Meghatározó jegyek

A Hampton stílusnak nagyon erős hatása van az emberre. Aki egy ilyen stílusban berendezett épületben jár, azt azonnal rabul ejti az enteriőr varázsa. A titkát a meghatározó színek, anyagok mellett az a hangulat jelenti, amit azonnal megérzünk. Ez pedig a nyugalom, a kényelem és az elegancia együttes harmóniája. Mivel a stílus elsősorban a nyaralók világában született meg, az is könnyen észlelhető, hogy minden a kikapcsolódást és a pihenést szolgálja. 

A Hampton stílus megköveteli magának a teret, ezért aztán azok a cikkek, amelyek azt bizonygatják, hogy bárhol megteremthető, nem vehetők komolyan. A tengerparti romantikát hazánkban a két nagy folyó, a Duna és Tisza partján, valamint a Balatonnál idézhetjük meg, valamint a hozzánk közel eső Adriai-tengernél. Márpedig a hazai vízpartokon sem a szegények építkeznek, és a stílushoz eleve a kúriaszerű épület passzol, még akkor is, ha annak viszonylag modernebb változata épül meg. 

A stílus a tágas, nagy és nyitott, de áttekinthető terekre épül. A konyha, az étkező, valamint a nappali gyakran egyetlen szellős térben helyezkedik el, természetesen az épület földszintjén. Az egybefüggő tér különböző funkcióit diszkréten rajzolja meg a stílus. Alkalmazhat szolid szinteltolást, vagy a padló színárnyalatában átmenetet, esetleg valamilyen vékony szőnyeg leterítésével jelzi, hogy az étkezőből átlépünk a nappaliba. 

A stílus több, már korábban kiforrott stílus jegyeiből épül fel, amelyben meghatározó a vintage, a country, de jelentős hatással van rá a skandináv letisztultság, miközben a klasszikus formavilágból is válogat. A Hamptonban a színvilág, a formák és meghatározó bútorok mellett fontos szerepe van a kiegészítőknek, egész pontosan egy-egy látványos, a hangulatot meghatározó darabnak. A skandináv mértéktartás jegyében ugyanis kerüli a túlzsúfoltságot, az apró csecsebecsék korlátlan halmozását. 

Alapvető színek

A Hampton stílus alapvető színe a fehér. Elég csak fellépnünk az internetre és megnézni a kapcsolódó fényképeket, rögtön konstatálhatjuk, hogy ez a semleges szín határozza meg a kereteket. Fehéren ragyognak a falak, a bútorok zöme is fehér, de még a padló is világos árnyalatú, bár ellenpólust képez valamilyen kellemesen lágy barnával, hogy a steril környezetet feloldja. Nem meglepő tehát, hogy a földszínek, a fa barnája, a levelek pasztell zöldje és természetesen a víz kékje színesíti az enteriőrt. Kellemes színhasználat lehet még a tojás és az elefántcsont árnyalat is. Mint ebből is kitetszik, a Hampton stílus nem használ élénk és erős színeket, amelyek a nyugalmat megzavarhatják. 

A fehér az egyébként is tág teret tágítja tovább optikailag, miközben begyűjti a természetes fényt is. A nyaraló élménynek alapvető követelménye a sok fény, amit a hatalmas terasz biztosít. A belső tér és a külső világ között ott van a tetővel védett terasz, amelyhez nagyméretű üvegajtókon keresztül juthatunk el. A terasz a Hampton stílusú nyaralók meghatározó eleme, aminek ugyanolyan lakájosnak kell lennie, mint a nappalinak. Ezért aztán ott is nagy és kényelmes bútorok találhatók, mint a nyaraló nappalijában.   

Anyagok és formai elemek               

Amíg a színvilág elsősorban a skandináv stílusra hajaz, addig a formavilág teljesen más filozófiát testesít meg. A skandinávok ugyanis az egyszerű, egyenes formákat kedvelik, míg a Hampton kifejezetten a hajlított és kecses vonalak szerelmese. Az ívek, a puha textíliák és kárpitok az elegancia eszközei, miközben légiessé teszik a helyiségeket. 

Az anyagok kiválasztása sem okoz meglepetést, hiszen egy nyaralóban minden a természetességről kell, hogy szóljon. Alapvető anyag a fa, ami megjelenik a padlón, a mennyezeten, és a bútorok zöme is fából készül. Színük igen gyakran a fehér, s nem ritkán annak kopottas változata, ami kifejezetten a vintage stílus jellemzője. A Hampton – ha már úgyis a vízparton született – szívesen alkalmazza az uszadékfából készült bútorokat. A vízből kiemelt fából készülhet polc, ülőalkalmatosság, egy különleges szobor vagy falidísz. A Hampton stílusra építő bútorforgalmazóknál uszadékfából készült bútorokat lehet vásárolni, amelyeknek nyers látványa és különleges formavilága meghatározó lehet. 

A természetes anyagok közé tartozik a rattan és a bambusz. A fonott bútorok nélkül talán nem is lenne egy enteriőr igazán hamptoni. Igen gyakran festik fehérre ezeket a fotelokat, székeket, és helyezik ki a teraszra, ami a társasági élet egyik színtere. A fehér ragyogása megtestesül a márványban, mert ez a konyhai munkalapok alapvető anyaga. Persze helyettesíthető olyan műkővel is, amelyik hasonlít az eredetihez. A fürdőszobában ugyancsak a fehér az uralkodó szín, amit sok esetben zöld növényekkel és a rattan vagy bambusz barnájával oldanak fel. 

A Hampton stílus bútorai

A Hampton szereti a nagy méretet, viszont irtózik a lakkozott felületektől. A nyers és finoman pácolt, vagy fehérre festett bútorok világa ez, amelyben minden helyiségben van egy uralkodó darab. A nappaliban természetesen ez az ülőgarnitúra, a konyhában egy nagy konyhaszekrény vagy egy látványos vitrin, míg a hálószobában a kárpitozott fejtámlával készült franciaágy, na meg egy tágas komód lehet ez a bútordarab.       

A bútorok hajlítottak, kecses lábakon állnak, és bámulatos mintájú kárpitokkal látják el. Kiemelendő a minták közül az úgynevezett Chevron, vagy halszálka, ami az egyéb geometrikus minták között is vezető típus. A nagyméretű bútorokat ragyogóan egészítik ki a kisebb bútorok, egy elegáns dohányzóasztal, a hálószobában vagy a nappaliban egy kisszekrény. Különleges hangulatot kölcsönöznek a rattan bútorok, elsősorban a párnázott székek vagy egy puff. Ezek a robosztus bútorokból áradó erőt oldják egyfajta könnyed eleganciává. 

Díszítő elemektől a világításig   

A díszítő elemek és a fények az egyes stílusok kontúrjait húzzák meg. Így van ez a Hampton esetében is. Mivel a vízparti világ stílusa, ezért a vízhez kapcsolódó elemek kifejezetten alkalmasak az enteriőr megrajzolására. Lehet ez egy rozsdás, de megtisztított vasmacska, egy hajdani kajütben állt tükör, de leginkább a hajókötél, és az abból készült darabok tükrözik vissza a vízi életet. A hajós életet ábrázoló rézkeretes fotók a falon vagy a komódon ugyancsak jól keretezik a stílust. Döntő szempont viszont, hogy ezekből az elemekből ne halmozzunk fel egy-egy helyiségben sokat. Legyen egy olyan darab, ami hangsúlyt ad, s helyezzük el egy megfelelő fókuszpontban. 

A világításról már régóta tudjuk, hogy a lakberendezési stílus eszköze is, s nem csupán arra szolgál, hogy lássunk általa a sötétben. A hajóköteles asztalilámpáknak, vagy a klasszikus viharlámpáknak a Hamptonban tökéletes helyük lehet. Ötletes megoldás az is, ha rattanból, gyékényből vagy bambuszból készült lámpaernyőket használunk, de még a loft stílusban oly népszerű Nautical fényforrások is illenek a környezethez. 

A Hampton stílus titka a mértéktartás. Törekedni kell az átláthatóságra, a minimalizmusra, miközben a vízparti élet természetességét csempésszük be a színekkel, formákkal és a megfelelő anyagokkal. Ha mindezeket figyelembe vesszük, akkor elmerülhetünk a kényelem és a visszafogott vidéki elegancia világában.