A cikk elolvasása: 7 perc

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

Afrikai stílus

Egzotikus utazás a lakásunkban

Amikor elérkezünk a tél derekáig, és januárban elérkezünk oda, nagyon sokan érzik úgy, hogy valamilyen napsütötte országba kellene utazni. A covid járvány és az energiaválság közepette persze csak a boldog keveseknek adatik meg, hogy egy igazi forró és egzotikus kontinensre utazhassanak el hosszabb időre.

Afrika sajnos a legtöbbünk számára még mindig messze van, de nem kell teljesen lemondanunk róla. Még a leghidegebb téli napokon is élvezhetjük annak a vidéknek a hangulatát, feltéve, ha afrikai, egészen pontosan szafari stílusba öltöztetjük lakásunkat. Hogy ez minél jobban sikerüljön, célszerű kicsit elmélyednünk a stílus jellemzőibe. Kezdjük tehát meg egzotikus utazásunkat a saját otthonunkban!

Hol alakult ki a szafari stílus?

Nem véletlenül pontosítottam az afrikai stílust szafari stílusra, hiszen egy hatalmas kontinensről beszélünk, amelynek minimum három nagy területe van, s amelyek lényegesen különböznek hagyományaikban már csak a földrajzi elhelyezkedésük miatt is. Afrika északi területeit a sivatagok és az arab kultúra határozza meg. Az ott kialakult arab, és a speciális marokkói stílus ugyanúgy különbözik a belső afrikai népekétől, mint a vintage a skandinávtól

Afrika déli területein a gyarmatosítás hatása sokkal erőteljesebb és hosszan tartóbb volt, ezért ott az úgynevezett gyarmati stílus fejlődött ki, amelyben erősen keveredik az adott európai népnek és a helyi lakosságnak az ízlésvilága.

A szafari stílus, amellyel jelen írásunk foglalkozik a belső afrikai területeken alakult ki, elsősorban azokon a nagy vadászterületeken, ahová a mi magyar természettudósaink is eljutottak – ez nagyjából Tanzánia, Kenya és az esőerdők övezetét fogja össze. Vadban és egzotikumban ezek a legkülönlegesebb területek, és ezt a stílus is visszaigazolja.     

Meghatározó stíluselemek

Talán az egyik legszebben fotografált film a Távol Afrikától, amely ugyan a belső terekben inkább a gyarmati stílust rendezte be díszletként, de tetten érhetőek a szafarira jellemző vonások is. Alapvetően határozza meg a stílust az ott fellelhető természetes anyagok bőséges használata.

A nyers- és tömörfa a bútorok alapanyaga, de természetesen a helyi fák – a mahagóni, a wengé, az ében stb. lesznek azok a fajták, amelyekből a belső tereket bebútorozzák. Ugyanakkor sokat használnak fel a nádból vagy a pálmából is. A székek és kisebb fotelok esetén a valódi bőr mellett egyszerű kötelekkel is dolgoznak. A kötelek megfelelő csomózásával még az ülőfelületeket is ki tudják alakítani.

A bőrök és a szőrmék uralkodnak ebben az enteriőrben, és textíliák közül is a nyers és természetes hódít. Alapvető anyag a kézzel szőtt vászon, a kelim vagy a szizál, de sokat használnak fel a durván háncsolt füvekből, nádból.

A kézműves termékeknek nagy szerepük van mind a berendezés, mind a dekoráció tekintetében. A fafaragványok, a konyhai eszközök, a tároló edények természetes anyagból és kézzel készülnek. Az afrikai kosárfonók kaspói ugyanúgy meghatározzák az enteriőrt, mint a helyi fazekasok vagy faragók edényei, étkészletei. Ezeknek az elemeknek minden szafari stílusban ott a helyük, nélkülük nem rakható össze egy belső afrikai hangulatot visszatükröző lakás. 

Afrikai stílus

Minták és színek útvesztőjében

Fekete Afrika falvai a helyi anyagokból készülnek el – ebbe tartozik a fából, vályogból emelt és fehérre meszelt épület, a döngölt föld. Nyilván egy modern városi házban nem fogjuk feltörni a járószintet, és felszórni azt földdel, de a hatást természetesen elérhetjük, ha olyan padlóburkoló anyagot használunk, amely felidézi a föld sötét barna színvilágát. Megfelelő lehet egy homokszínű padló is, és egy megfelelő árnyalatú és sablonméretű laminált padló ugyanúgy megfelel erre a célra. A fürdőben ezt a hatást a kopottas terrakotta burkolóval érhetjük el.

A falakat érdemes fehérre meszelni, festeni, hiszen ebben a fehérben mutatnak majd jól a sötétbarna vagy fekete tömörfa bútorok. A fő színeket tehát a fehér mellett a barna és a bézs jelenti majd, de feltétlenül figyelembe kell vennünk, hogy az afrikai népek rendkívül vonzódnak az élénk és meleg színekhez. Ennek megfelelően a textíliáknál és a kiegészítőknél válasszunk a sárga, a vörös, a narancs, a zöld vagy a kék színből. Természetesen tegyük ezt ízlésesen és ne halmozzuk úgy a színeket, mint az indiai stílus esetében. 

A kelmék és a textíliák nagy felületeket fedhetnek le, és hogy véletlenül se csicsázzuk túl az enteriőrt, érdemes két alapvető mintázat közül kiválasztani valamelyiket. Afrikában a geometrikus és az organikus minták a kedveltek. A geometrikus minták megjelenhetnek a függönyökön, a takarókon, vázákon, kaspókon – a lényeg, hogy akkor ebbe a mintázatba ne keverjük bele az organikust, és két-három élénk színnél maradjunk. 

Az organikus minták elsősorban növényi motívumokkal dolgoznak, virágokkal, levelekkel. De nem lenne afrikai az a mester, aki a meghatározó állatfajtákat ne ábrázolná az egyes darabokon. A zebra, a zsiráf, az elefánt és természetesen az oroszlán nagyon sok szőttesen, faragványon megjelenik. Kedvelt színösszeállítás a kárpitokon és függönyökön egy-egy meghatározó állat bundájának mintája. Elsősorban a leopárd és a gepárd bundájának mintázata tűnik fel ezeken a kézzel kidolgozott anyagokon, de kedvelt a zebracsík is.  

Az organikus minták használata esetén ügyelni azok használatának arányára, mert a túl sok minta, forma és szín káoszt teremthet. Igyekezzünk egy formavilág és maximum két meghatározó szín köré csoportosítani a kiegészítőket. A zebracsíkok esetében – mivel azok tulajdonképpen geometriai formák – tökéletesek a geometriai mintát hordozó textíliák és dísztárgyak.

Afrikai stílus: az organikus minták használata esetén ügyelni azok használatának arányára, mert a túl sok minta, forma és szín káoszt teremthet.

Afrikans bútorok világa

Folytatva utunkat a szafari stílusban, az is egy érdekesség, hogy a függönyöket a nyílászárókról el is hagyhatjuk, hiszen nagyon sok helyen csak valamilyen nádból szőtt levegős takaró borítja be a nyílászárót. Nálunk ezt elsősorban a rafia tudja helyettesíteni. A sötétbarnára pácolt zsalugáteres faablakok is sokat hozzátesznek az afrikans hangulathoz. A nyílászárók esetében csak a tömörfa jöhet szóba. A fém és különösen a műanyag nyílászárók teljesen stílusidegenek.

A bútoroknál már megemlítettem, hogy azok tömörfából készülnek. Afrikában van olyan bútorfa, amelyik nem olyan nehéz, így mozgatásuk is könnyebb. Nagyon népszerű például az ében és a wenge, igaz, ezeknek az ára meglehetősen tetemes. A kis pénzűek elsősorban nádbútorokat szerezhetnek be. Autentikusnak hat, hogyha a fonott bútorok kötélből font ülőkével vannak ellátva. 

A bútorok kidolgozottsága a két véglet között mozog. A legtöbb afrikai bútor csak a funkcióra koncentrál, ezért a formák egyszerűek, és hellyel-közzel dísztelenek. A másik véglet az aprólékosan kidolgozott, szépen faragott és intarziás változat. Ezt a végletet természetesen a módosak vállalhatják be. 

A bútorok között van egy ikonikusnak mondható, mégpedig a baldachinos ágy. Ilyen ágyat Európában csak nagy nehézségek árán szerezhetnénk be, ezért a legtöbb szafari stílusú hálószobában franciaágyat találunk, amelyeket a megfelelő textíliákkal „afrikásítanak”. A baldachinos ágyak természetes közegükben szúnyoghálóval vannak felszerelve, de nekünk ezt a vonalat nem kell tartanunk, hiszen a rovarral legfeljebb nyáron találkozhatunk, s akkor sem abban a tömegben, mint a fekete kontinensen. 

Az afrikai stílus további elemei

Nincs az az enteriőr, amelyet ne lehetne még tökéletesíteni, és ez igaz az afrikai stílus esetén is. Aki teheti, például felszerelhet a mennyezetre egy nagyméretű levegőforgatót, mert noha az nem egy ősi darab, de amióta megjelent a villamosság, azóta sok afrikai szállodában is ilyenek forognak a szobákban. 

A dísztárgyak világa olyan változatos, hogy inkább arra kell ügyelnünk, ne halmozzuk túl a dolgokat. Egy sarokban okosan elhelyezett szobor, maszk, dob vagy pajzs hihetetlenül erőteljes hatást ad az enteriőrnek, de ne csináljunk múzeumot a lakásunkból. A kevesebb itt is sokkal több. Inkább törekedjünk arra, hogy a beszerzett dísztárgy megfelelően autentikus legyen és a szobabelsőt egy szinttel megemelje. A falon egy leopárdbőr, vagy a kandalló előtt egy oroszlánbőr – illetve ezek hű mása is tökéletes díszlet lehet, bár ezekkel az elemekkel már a gyarmati stílus felé mozdulunk el. 

Az afrikai stílus kialakítása sok türelmet és nagyon szépen kifejlett ízlést igényel. Ha mindezekkel rendelkezünk, és megvan hozzá a megfelelő pénzügyi keretünk, akkor idővel közelebb kerülhetünk az egykor oly távoli Afrikához.       

Az afrikai stílus kialakítása sok türelmet és nagyon szépen kifejlett ízlést igényel.

nyito-lefele-nyil-bibor